- Twintig jaar dorpenbeleid in West-Vlaanderen
De provincie West-Vlaanderen zet al twintig jaar in op een dorpenbeleid. In hoeverre is dat beleid doorheen de jaren veranderd en wat heeft het tot nog toe reeds betekend voor de dorpen uit de regio? Maar ook: hoe zit het met hun kijk op participatie? Is die onderweg mee geëvolueerd? We vroegen het aan Bart Naeyaert, gedeputeerde van de desbetreffende provincie.
- Veerkrachtige dorpen: naar een gedragen toekomstvisie voor dorpen
Dankzij Vlaamse en Europese (plattelands)subsidies kon de provincie Antwerpen gedurende twee jaar in zes dorpen toewerken naar een gedragen toekomstvisie: Hoe maak je je dorp opnieuw veerkrachtig? Een plek waar het aangenaam wonen is? Telkens werd methodiekontwikkeling gekoppeld aan ervaring op het terrein. Opvallend: de combinatie van participatiepraktijk, enthousiaste burgerambassadeurs en een eerste realisatie blijkt bij de deelnemende gemeenten aan te slaan. Een gesprek met Dietmar Bosmans over
de aanpak, de kracht én de toekomstige uitdagingen van het project ‘Veerkrachtige dorpen’.
In Heist-op-den-Berg namen drie kerkdorpen deel aan het traject Veerkrachtige dorpen. Uit die participatieve oefening kwamen nieuwe beleidsprioriteiten naar boven zoals de ontwikkeling van een pop-up-ontmoetingsplek op het centrumplein. Of de bredere invulling van het domein Hof ter Laken, de ‘dorpsparel ’ van de deelgemeente Booischot. Maar wat zo’n sterk traject precies betekent voor het dagelijks functioneren van de betrokken ambtenaren, dat vertelt Tessy Gorris ons. Als deskundige planning en ontwikkeling nam ze een coördinerende en verbindende rol op tussen burger en bestuur.
Concreet aan de slag gaan met een dorpenbeleid is geen eenvoudige copy-paste oefening. Het is telkens opnieuw creatief zoeken naar verbinding en samenwerking. Dat wat een dorp echt beter maakt, ontdek je gaandeweg. In gesprek met wie er woont en op maat van wat er leeft. Dat beseften ook Landelijke Gilden en Provincie Oost-Vlaanderen. Samen ontwikkelden ze het project Dorp Dynamiek waarbij dorpsbewoners en bestuur samen een gedeeld toekomstverhaal uitdenken en realiseren.