De jaarlijkse EU-landbouwvooruitzichten zijn een vooruitblik op de belangrijkste landbouwmarkten, het landbouwinkomen en het milieu in de EU tot 2030. Ze zijn gebaseerd op veronderstellingen over de macro-economische omstandigheden, het landbouw- en handelsbeleid en de internationale marktontwikkelingen.
Daarbij wordt meestal uitgegaan van relatief stabiele ontwikkelingen, terwijl de markt in werkelijkheid vaak juist onstabiel is. De vooruitzichten zijn dus geen prognose. De projecties komen overeen met de verwachte gemiddelde ontwikkeling van de landbouwmarkten in een vast macro-economisch klimaat bij ongewijzigd beleid.
Het verslag heeft betrekking op de EU in haar huidige samenstelling (EU-27) na de brexit, die plaatsvond op 31 januari 2020. Het gaat om vooruitzichten op middellange termijn voor de landbouwmarkten, het landbouwinkomen en het milieu in de EU tot 2030, gebaseerd op een reeks coherente macro-economische hypotheses die ten tijde van de analyse het meest plausibel leken. De prognoses voor de olieprijs en de bevolking (op basis van IHS Markit) zijn op 16 oktober 2020 geactualiseerd, de wisselkoers- en bbp-prognoses (op basis van de prognoses van de Europese Commissie) op 5 november 2020.
De analyses van de landbouwmarkten zijn gebaseerd op gegevens over de landbouwproductie en -handel van eind september 2020 en op een agro-economisch model van de Europese Commissie. Bij de prognoses is uitgegaan van een voortzetting van het huidige landbouw- en handelsbeleid, en niet van beleid waarover nog overlegd wordt, zoals de hervorming van het GLB na 2020, het volgende meerjarig financieel kader of de Europese Green Deal. Alleen vrijhandelsovereenkomsten die eind september 2020 waren geratificeerd, zijn in aanmerking genomen.
Er worden ook een aantal marktonzekerheden geanalyseerd om na te gaan in hoeverre de resultaten kunnen variëren.. Variaties zijn mogelijk door macro-economische schommelingen en wisselende gewas- en melkopbrengsten. Er worden ook specifieke scenario’s gepresenteerd voor COVID-19-hersteltrajecten en voor insecten als bron van eiwitten voor diervoeders.
Van tevoren zijn de uitgangssituatie en mogelijke marktonzekerheden onderzocht tijdens een online-workshop op 21 en 22 oktober 2020. Op deze workshop is waardevolle input verzameld van beleidsmakers, Europese en internationale experts op het gebied van modellen en marktwerking, bedrijven en andere belanghebbenden, en ook van internationale organisaties zoals de OESO en de FAO.
Dit verslag van de Europese Commissie is het gezamenlijke werk van het directoraat-generaal Landbouw en Plattelandsontwikkeling (DG AGRI) en het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (JRC), waarbij DG AGRI verantwoordelijk is voor de inhoud. Hoezeer ook is gestreefd naar volledigheid en correctheid, veel blijft onzeker. Het is dus belangrijk deze onzekere factoren te analyseren, vooral in het licht van de nasleep van de COVID-19-pandemie.