Jean de Bethune, Gedeputeerde Provincie West-Vlaanderen
Tien jaar geleden werd de eerste kansarmoedeanalyse voor West-Vlaanderen gemaakt. De atlas kwam er als antwoord op de vele vragen van lokale besturen en middenveldorganisaties om inzicht te bieden in de kansarmoede-problematiek in West-Vlaanderen. De kansarmoedeatlas stelt ons in staat een gezicht te geven aan kansarmoede, alsook om de concentratie van kansarmoede binnen de gemeenten te duiden.
Voor de uitwerking van de atlas editie 2021 werd dezelfde methodiek gebruikt: er werden indicatoren en dimensies van armoede geselecteerd, er werden drempelwaardes bepaald, en buurten die drie of meer keer boven de drempelwaardes scoorden, hebben we kansarm genoemd. Nieuw in deze editie is dat we opnieuw op zoek gegaan zijn naar indicatoren die anno 2020 het gezicht van armoede in West-Vlaanderen zijn. Zo werd nu bijvoorbeeld een indicator met betrekking tot herkomst opgenomen, iets wat anno 2010 nog helemaal niet doorslaggevend was als kansarmoedeindicator. Hiermee is dan ook de basis gelegd om voor de komende periode op een wetenschappelijk onderbouwde manier het discours over armoede te voeden.
De atlas is in de voorbije tien jaar voor veel lokale besturen een belangrijke houvast geweest bij de uitvoering van een lokaal armoedebeleid. Het biedt de mogelijkheid om, bij de uitwerking van concrete beleidsmaatregelen, doelgericht de meest kwetsbare buurten te kiezen. Maar de atlas biedt ook een inzicht in de kenmerken van de meest kwetsbare groepen, en maakt doelgroepgerichte interventies mogelijk.
De kansarmoedeatlas is één van de projecten waarmee de Provincie haar rol als kennispartner wil waarmaken: door het ter beschikking stellen van informatie, kennis, inzicht een bijdrage leveren tot goed onderbouwde beleidsbeslissingen, niet alleen voor provinciale diensten en agentschappen, maar evenzeer voor lokale besturen en middenveldorganisaties als belangrijke stakeholder van de Provincie.