In april 2005 is er een overeenkomst ondertekend door het Vlaamse Gewest, MBZ (het havenbestuur) en de Vlaamse Landmaatschappij. Door deze overeenkomst kreeg de VLM de opdracht om 362 ha natuurcompensaties te realiseren binnen 10 afgebakende zoekzones. De compensatie is nodig omdat natuurgebieden worden ingenomen bij de ontwikkeling van de achterhaven. De VLM is verantwoordelijk voor de effectieve inrichting en voor het beheer van de lokale grondenbank.
Wat en hoe?
Bij het uitwerken van de inrichtingsplannen voor de verschillende zoekzones, vertrekt de VLM van de specifieke natuurtechnische mogelijkheden van de verschillende zoekzones voor het creëren van habitats. Bij de uitwerking wordt evenwel ook rekening gehouden met de leefbaarheid van de landbouwbedrijven. Enkel op gronden die eigendom zijn van de overheid kunnen inrichtingswerken gebeuren. Er moeten daarom heel wat gronden worden aangekocht. Het Agentschap voor Natuur en Bos koopt gronden aan binnen de zoekzones om ze na de inrichtingswerken te beheren. De VLM is bevoegd voor de aankoop van gronden buiten de zoekzones, met als bedoeling alternatieven te kunnen aanbieden aan boeren die (pacht)gronden verliezen. De VLM coördineert ook alle aankopen. De aankoop van de ruilgronden wordt gefinancierd door de afdeling Maritieme Toegang van het departement Mobiliteit en Openbare Werken.
Er is in totaal behoefte aan 65 ha moeras, 144 ha grasland met zilte elementen, 144 ha poldergrasland en 9 ha brakke plas (samen goed voor 362 ha). Het is niet voldoende dat gronden planologisch aangeduid zijn als b.v. "poldergrasland" of "brakke plas"; deze habitats moeten effectief worden gerealiseerd op gronden die meestal nog als akker of grasland in gebruik zijn. De VLM voert de inrichtingswerken op het terrein uit. Het gaat in de meeste gevallen om werken in functie van de waterhuishouding (b.v. stuwen of gronddammen installeren om het waterpeil voldoende hoog te houden) of grondwerken (b.v. laantjes graven om een zilte omgeving te creëren, het bovenste laagje van de bodem afgraven). De inrichtingswerken worden gefinancierd door het havenbedrijf Maatschappij van de Brugse Zeevaartinrichtingen NV (MBZ).
Waar?
De zoekzones liggen verspreid in de Oostkustpolders:
Klemskerke-Vlissegem (Z1), Palingpot (Z2), Vijfwege (Z3),'t Pompje (Z4), Paddegat (Z5), Ettelgem (Z6), Kwetshage (Z7), de Dudzeelse polder (Z8) en de put ten noordoosten van Vlissegem, de Eendenkooi Ter Doest (samen Z9).
Met de beslissing van de Vlaamse Regering van 23 juli 2010 wordt de zoekzone Z10, 'Polder tussen Damme en Dudzele' vervangen door de zoekzone Z10bis. Deze nieuwe zoekzone omvat de visiegebieden van de erkende reservaten gelegen binnen de SBZ-V 'Poldercomplex'. Deze zijn: Uitkerkse Polders, Meetkerkse Moeren, Ter Doest, Stadswallen van Damme en Polders van Sint-Donaas. Bijkomend is ook de Oudemaerspolder mee opgenomen in deze nieuwe zoekzone. De voornaamste doelstelling in deze zoekzone is het omzetten van akkerland in poldergrasland.