De Vlaamse voedselstrategie is een feit. Ze vormt de basis om in Vlaanderen aan een beter voedselsysteem te werken en urgente uitdagingen aan te pakken, en dit op verschillende vlakken: gezondheid, leefmilieu en klimaat, economische en sociale weerbaarheid, innovatie.
De beschikbaarheid van en de toegang tot gezonde en duurzame voeding is een basisbehoefte en van cruciaal belang voor de hele bevolking, jong én oud. De uitdagingen van vandaag doen ons meer dan ooit inzien dat we al dat lekkers van bij ons moeten koesteren. Betaalbare en gezonde voeding die op een duurzame manier, met behulp van innovatie, lokaal geproduceerd wordt met respect voor onze boeren én onze omgeving! Dit zijn dan ook de fundamenten van onze Vlaamse voedselstrategie.
We zijn ook terecht trots op onze landbouwers en voedingsproducenten, die ook in het buitenland erg gewaardeerd worden. We blinken uit in vakmanschap en combineren traditie met innovatie. Maar we staan vandaag voor een belangrijke en urgente transformatie. Zo is er de omschakeling naar een circulair voedselsysteem, dat opportuniteiten creëert binnen onze ecologische grenzen. Net zoals we al dat lekkers en gezonds koesteren, doen we dat ook met ons landschap en onze natuur.
In de voedselstrategie huldigen we daarom bewust een systeemaanpak, want iedereen, van veld tot vork, is betrokken bij de transformatie van ons voedselsysteem. Het thema overstijgt beleidsdomeinen en omvat vele maatschappelijke en economische actoren.
Deze strategie kon er maar komen door een breed draagvlak te creëren. Er werkte een heuse voedselcoalitie aan mee, bestaande
uit vertegenwoordigers van agrovoedingsketen, middenveld, onderzoek en beleid. Samen hebben we een heel traject afgelegd. Hartelijk bedankt voor ieders constructieve bijdrage.
De Vlaamse voedselstrategie staat niet alleen. Binnen ons voedselverhaal geven we ook steun aan voedselveranderaars die geselecteerd werden tijdens de Go4Food-oproep in de zomer van 2021. Er zijn ook beleidsdomeinoverschrijdende voedselwerven rond verschillende thema’s, van duurzame eiwittenvoorziening over de strijd tegen voedselverlies tot het stimuleren van lokale voeding.
De voedselstrategie bevat ook werkpaden om doelstellingen te bereiken, waaraan concrete acties kunnen worden gekoppeld. Ik doe een oproep aan alle actoren in het voedselsysteem om er de komende jaren mee aan de slag te gaan. We zetten alvast in op enkele deals, veelbelovende hefboomacties waar verschillende partners hun schouders onder zetten en die gericht leemtes in actie, onderzoek en beleid opvullen.
We gaan voor een performanter voedselsysteem, met gezonde en duurzame voeding voor iedereen, een voedseleconomie waarin elke schakel loon naar werken krijgt, een systeem dat de grenzen van de planeet respecteert en waarin er een sterke verbinding is tussen alle spelers, van boer tot burger.
Go4Food, dé Vlaamse voedselstrategie voor morgen!