Het hemelwater- en droogteplan (HWDP) geeft een visie over hoe er binnen de gemeente Pittem op lange termijn zal omgegaan worden met hemelwater. Binnen dit plan wordt een integrale ruimtelijke visie uitgewerkt om de economische, maatschappelijke en ecologische gevolgen van wateroverlast te beperken en het grondgebied robuust te maken voor de gevolgen van de klimaatverandering. Het hemelwater- en droogteplan beantwoordt dan ook de vraag hoe vandaag en in de toekomst het water afkomstig van bestaande en geplande wegen, woningen en (on)verharde oppervlakken vertraagd afgevoerd, (her)gebruikt, geïnfiltreerd en geborgen kan worden. In andere woorden, waar er ruimte voor water gecreëerd moet worden.
De gemeente Pittem wil met dit hemelwater- en droogteplan in eerste instantie zo veel mogelijk inzetten op het oplossen van de huidige problemen van de gekende wateroverlast en erosie. Daarvoor dienen deze knelpunten allereerst te worden geïdentificeerd en gekarteerd. Daarnaast wil de gemeente ook ambitieus zijn in dit plan en een kader bieden voor de toekomstige uitdagingen. Bij het opstellen van het hemelwater- en droogteplan en het uitwerken van een visie, is er dan ook reeds een doorkijk naar later, waarbij de snelheid van het uitvoeren van maatregelen mee bepaald wordt door de maatschappelijke en financiële draagkracht. Met dit hemelwater- en droogteplan tracht de gemeente een antwoord/visie te geven op onder andere onderstaande problematieken, die allen kaderen in het hemelwaterbeleid:
- Wateroverlast, waaronder ook preventie in bv. watergevoelige gebieden.
- Erosie is een lokaal frequent voorkomend probleem, in relatie met hemelwater.
- Afvoer van grachten verzekeren door deze open te houden of te herwaarderen.
- Verharding en ontharding in o.a. verkavelingen. Dit past binnen de toekomstvisie van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen.
- Welke maatregelen i.h.k.v. droogte kunnen in Pittem genomen worden?
- Waterbevoorrading voor landbouw
- Water ophouden door infiltratie, buffering, peilgestuurde drainage…-
- Oppervlaktewater uit het rioleringssysteem houden, zodat de druk op de leidingen vermindert (en dus daarbovenop verminderde overstortwerking, wat ten voordele komt van de waterkwaliteit) en de werking van het RWZI verbetert
- Controle en handhaving als onderdeel van de actie.
- Communicatie doelgericht benaderen door differentiatie (landbouw, bedrijven, gezinnen…).
De integrale visie van het hemelwater- en droogteplan dient als leidraad voor een duurzaam waterbeleid. Het is een visie voor het gehele grondgebied Pittem waarbij er enerzijds algemene principes en maatregelen geformuleerd worden en anderzijds, zeer specifiek op enkele prioritaire deelzones binnen de gemeente wordt ingezoomd.