De aanpak van ondermijnende criminaliteit in de praktijk
De lokale besturen hebben het afgelopen jaar vanuit de federale en Vlaamse regering extra handvaten gekregen om bestuurlijk ondermijnende criminaliteit aan te pakken. Een sterke en effectieve aanpak draagt bij aan een veiligere samenleving. Essentieel is hierbij ook een intensieve samenwerking tussen verschillende overheidsinstanties en partners
Op de vorige studiedagen gingen we al in op het algemene kader van bestuurlijke aanpak en zoomden we in op wat de federale regering in de wet had opgenomen.
Tijdens deze studiedag zullen we stilstaan bij de meerwaarde van het bestuurlijk instrumentarium (waaronder de integriteitsonderzoeken) in de strijd tegen de ondermijnende criminaliteit). We gaan in op de uitdagingen en kansen binnen dit domein, met inspirerende sprekers en praktische workshops.
In de ochtend staan we stil bij ondermijnende criminaliteit en de bestuurlijke handhavingsmogelijkheden vanuit diverse invalshoeken. Door inzichten uit verschillende disciplines samen te brengen, hopen we een breder perspectief te creëren. In de middag werken we met workshops waarin de bestuurlijke mogelijkheden (en beperkingen) in bepaalde topics worden verduidelijkt. Tot slot, eindigen we de middag met een panelgesprek met als uitgangspunt een georganiseerde overheid tegen georganiseerde criminaliteit. Laten we samen ontdekken hoe we effectievere handhavingsstrategieën kunnen ontwikkelen en de samenwerking tussen verschillende partijen kunnen versterken.