België is voor strategische goederen in beperkte mate afhankelijk van landen buiten de EU. Tussen 2014 en 2023 is de invoer van strategische goederen relatief constant gebleven, terwijl de uitvoer ervan aanzienlijk is gestegen. De impact van een verstoring in de handel zou beperkt zijn voor de Belgische economie, al neemt de directe en indirecte afhankelijkheid van China wel toe.
Uit een studie van het Federaal Planbureau blijkt dat België voor ongeveer 5 tot 6% van zijn totale invoer afhankelijk is van niet-EU-landen, waarvan 1 à 2% van de strategische goederen. De meeste van deze goederen komen uit de VS, maar de afhankelijkheid van China neemt toe. Het aantal strategische goederen waarvoor België afhankelijk is, is beperkt (81 goederen), voornamelijk chemische producten en metalen.
Ook voor de uitvoer is de afhankelijkheid van niet-EU-landen beperkt, met slechts 1% van de strategische goederen die persistent afhankelijk is van landen buiten de EU. De VS blijft de grootste bestemming voor deze goederen, gevolgd door China.
Een verstoring van de handel zou de Belgische economie maar in beperkte mate beïnvloeden. De directe impact van een verstoring van de invoer zou leiden tot een verlies van meer dan 4 miljard euro, terwijl het verlies door verstoring van de uitvoer kleiner zou zijn (ongeveer 1 miljard euro).
China speelt ook een belangrijke rol in de indirecte afhankelijkheid via toeleveringsketens, vooral in sectoren zoals elektronica en motorvoertuigen.