Dit boek onderzoekt de impact op het concurrentievermogen van steden die creatieve industrieën (kunst, media, entertainment, creatieve zakelijke dienstverlening, architecten, uitgevers, designers) en kennisintensieve industrieën (ICT, R&D, financiën, recht) ontwikkelen. Het boek biedt ons nieuwe theoretische en praktische inzichten in hoe deze “creatieve kennis”-steden kunnen gestimuleerd worden.
De auteurs vergelijken de sociaaleconomische ontwikkelingen, ervaringen en strategieën in 13 verstedelijkte gebieden doorheen Europa: Amsterdam, Barcelona, Birmingham, Budapest, Dublin, Helsinki, Leipzig, Milaan, München, Poznan, Riga, Sofia en Toulouse. Deze steden hebben een verschillende geschiedenis en rol, sommige zijn hoofdsteden, andere niet. De steden verschillen zowel op economisch, cultureel, als politiek vlak en qua welvaart. Making Competitive Cities wil via deze reeks voorbeelden een inzicht verschaffen in de creatieve en kennisintensieve industrieën, economische ontwikkeling en beleid inzake concurrentievermogen. Er wordt vooral nagegaan welke metropolitische regio’s beter in staat zijn om te ontwikkelen tot “creatieve kennisregio’s” en welke niet, waarom dit zo is en hoe beleid verandering kan brengen. Auteurs uit dertien Europese instellingen evalueren, herformuleren en testen nauwgezet veronderstellingen over deze steden en hun potentieel om creatieve en kennisintensieve industrieën aan te trekken.
Het boek bevat naast een systematische empirische vergelijking van ontwikkelingen die in verband staan met deze industrieën, ook een beschrijving van de weg dat de steden hebben gevolgd en behandelt zowel de negatieve als positieve impact van verschillende heersende omstandigheden.