In deze 28ste studie volgt de VDAB de jongeren, die na het school- of academiejaar 2012-2013 de school verlieten, een jaar lang op in hun zoektocht naar een eerste job.
Hoewel de economische toestand nog steeds niet erg gunstig is, zijn er toch al enkele hoopgevende signalen. Het blijkt eens te meer dat schoolverlaters ook in tijden dat het economisch minder gaat toch veel kansen krijgen.
Deze kansen hangen sterk af van het al dan niet behalen van een getuigschrift of, beter nog, een diploma. Schoolverlaters zonder enige kwalificatie gaan een onzekere toekomst tegemoet. Het is dan ook een zeer goede zaak dat het aandeel ongekwalificeerde schoolverlaters dat de arbeidsmarkt betreedt, voor het tweede jaar op rij sterk afneemt.
Een minder goede zaak is dan weer dat ook het aantal schoolverlaters uit het secundair technisch onderwijs de laatste 2 jaar is gedaald. We verwachten de komende jaren nochtans een toenemende vraag naar uitvoerende technici.
Beknopt:
- De 71.817 jongeren die in 2013 de schoolbanken verlieten, werden een jaar gevolgd. Ondanks de economisch moeilijke tijden is 87,5% niet langer werkzoekend na een jaar. Slechts 4% of 2.861 schoolverlaters deed geen enkele werkervaring op in het eerste jaar na het verlaten van de schoolbanken.
- Meer goed nieuws is dat er t.o.v. twee jaar geleden 16% minder jongeren ongekwalificeerd afzwaaiden. Een diploma of getuigschrift blijft namelijk heel belangrijk om een job te vinden.
- Qua studiekeuze blijft techniek in alle vormen een zeer goede keuze. Ook de zorg blijft het goed doen.
- Een 7de jaar na BSO of TSO is een ideale springplank naar de arbeidsmarkt. Een extra jaar blijkt een groot verschil te maken in de zoektocht naar een job, zeker als er praktijkervaring werd opgedaan.
- Technisch onderwijs (TSO) biedt de beste opstap naar werk bij de middengeschoolde schoolverlaters. TSO bereidt ook voor op hoger onderwijs. Bij voorkeur op een professionele bachelor in hetzelfde vakgebied. Jammer genoeg is het aantal schoolverlaters dat met een diploma uit het TSO3 of Se-n-Se (secundair na secundair, het vroegere 7de jaar) op de arbeidsmarkt komt de laatste twee jaar met 6% gedaald. Deze daling is het sterkst bij de zogenaamd 'harde technische richtingen'. De vraag naar uitvoerende technici zal de komende jaren nochtans sterk stijgen ten gevolge van de uitstroom van zij die met pensioen gaan.
- Jaarlijks komen zo’n 4.500 schoolverlaters op de arbeidsmarkt met een diploma ASO3. Dit diploma bereidt eigenlijk voor op verder studeren. Ook TSO3 telt een aantal opleidingen die voorbestemd zijn voor het hoger onderwijs. Wie deze stap niet zet en rechtstreeks naar de arbeidsmarkt gaat, dreigt in jobs terecht te komen die beneden zijn mogelijkheden liggen en/of niet direct beantwoorden aan de verwachtingen.
- Professionele bachelors maken nog steeds een uitstekende aansluiting met de arbeidsmarkt. Op een paar uitzonderingen na kan je eigenlijk alleen goede keuzes maken in dit studieniveau. 2 op 3 professionele bachelors zijn vrouwen.
- Afgestudeerde masters maken in dit rapport de beste aansluiting met de arbeidsmarkt. Dat neemt echter niet weg dat een stijgend aantal schoolverlaters niet onmiddellijk een job vindt in het gekozen vakgebied of het behaalde studieniveau.