De Vlaamse voedingssector is sterk exportgericht. Export is de motor van de omzettoename in de voedingsindustrie. Hierbij worden voedingsbedrijven met diverse uitdagingen geconfronteerd: toenemende kwaliteitseisen, een grotere productvariëteit en nood aan verhoogde flexibiliteit, een constante druk op kosten en levertermijnen, hoge loonkosten en moeilijkheden bij het vinden (en behouden) van gespecialiseerd personeel. Binnen de voedingssector is een versnelde digitalisatie en innovatie van het productieapparaat noodzakelijk om de lokale/internationale concurrentiepositie te behouden/versterken en beter te beantwoorden aan de wijzigende marktvraag.
Productkwaliteit is hierbij cruciaal. Vlaamse voedingsbedrijven dienen hun huidige manier van het bewaken van proces- en productkwaliteit van de processen doorheen het productiesysteem te herbekijken. De integratie van innovatieve sensortechnologieën doorheen het productiesysteem en technologische ontwikkelingen binnen de industrie 4.0 context, bieden groot potentieel voor inline procescontrole, kwaliteitscontrole van ingredienten/producten en een optimalisatie van de productie.
Doelgroep:
Het project SensInFood, “Sensorintegratie als sleutel tot voedingsindustrie 4.0”, richt zich tot voedingsbedrijven en leveranciers van productietechnologie die slimme automatisatie en digitalisatie oplossingen aanbieden aan voedingsbedrijven (integratoren, machinebouwers, sensorontwikkelaars en technologieaanbieders) .