(Uit het voorwoord) Voor u ligt de studie “Kwetsbaarheidsonderzoek: detectie van drempels voor zelfstandig wonen van ouderen.” Ouderen waren altijd al een belangrijke doelgroep voor lokale besturen, de vergrijzing doet dit belang alleen nog maar toenemen. Eén van de uitdagingen bestaat uit de detectie van de zelfstandig wonende ouderen die de weg naar de zorgverlening (nog) niet vonden.
Het kwetsbaarheidsinstrument van het Steunpunt Data&Analyse kan op dit vlak een antwoord bieden. Het Steunpunt Data&Analyse stelt dit door de Vrije Universiteit Brussel ontwikkelde instrument ter beschikking van de lokale besturen en staat in voor de wetenschappelijk verantwoorde uitrol ervan.
De voorbije drie jaar pasten een tiental lokale besturen het instrument al toe. Dit leverde de lokale besturen een schat aan informatie op voor de uitwerking van een concreet aanbod op maat van de gemeente, een buurt of een wijk. De gegevens werden vervolgens gebundeld tot een unieke, provinciale analyse. Want nooit eerder werd de kwetsbaarheid bij zelfstandig wonende ouderen op een zo grote schaal gescreend. Dit leverde waardevolle informatie op over de drempels voor zelfstandig wonen van ouderen.
Toch is dit meer dan een wetenschappelijke analyse: trouw aan de ambitie van de Provincie om beleidsgericht relevant te zijn, besteedt de studie ook aandacht aan het concrete praktijkwerk. Welke acties werden met andere woorden al in de praktijk uitgetest en kunnen inspireren?
Het kwetsbaarheidsinstrument is maar één van de projecten waar het Steunpunt Data&Analyse op inzet. Want dit Steunpunt Data&Analyse wil met sociaal-wetenschappelijk onderzoek en kwantitatieve omgevingsanalyses bijdragen tot goed onderbouwde beleidsbeslissingen, niet alleen voor provinciale diensten, maar evenzeer voor lokale besturen, een belangrijke stakeholder van de Provincie.
Deze studie, met aandacht voor de doelgroep ouderen, is illustratief voor hoe het Steunpunt Data&Analyse inspeelt op de vraag van lokale besturen.