Op 01/01/2020 woonde 61% van de bevolking in België binnen een straal van 200 meter van een halte van het openbaar vervoer (bus, tram, metro, trein). Als deze perimeter tot 500 meter wordt vergroot, woont 93% van de bevolking binnen deze omtrek en 99% als dit tot een kilometer wordt uitgebreid. De hele bevolking van Brussel woont binnen een straal van 1 km van een halte van het openbaar vervoer en bijna de hele bevolking in de provincie Oost-Vlaanderen (99,7%). Dit aandeel is het laagst in de provincie Namen (96%) en schommelt in de andere provincies tussen 97% en 99%.
Op gemeentelijk niveau legt slechts iets meer dan de helft (53%) van de inwoners van Stoumont minder dan een kilometer af om zich te verplaatsen naar een halte van het openbaar vervoer. In Erezée, op de tweede plaats in deze omgekeerde rangschikking, is dit al het geval voor 71% van de bevolking. Bovendien woont in 96 gemeenten de hele bevolking binnen een straal van één kilometer afstand van een halte. Dit is, niet verrassend, het geval voor alle Brusselse gemeenten, maar ook voor meer landelijke gemeenten zoals Herbeumont.
95% van de inwoners van Koekelberg heeft een halte op slechts 200 meter van huis, terwijl dat voor 90% van de inwoners van Sint-Joost-ten-Node het geval is, op de tweede plaats in deze rangschikking. Slechts 18% van de inwoners van Vorselaar en Stoumont woont vlakbij een halte van het openbaar vervoer.
Statbel, het Belgische statistiekbureau, publiceert in zijn DataLab statistieken op basis van nieuwe geografische uitsplitsingen. Hierdoor kan de bevolking geïdentificeerd worden die op een bepaalde afstand van een punt leeft. Dit punt kan een ziekenhuis, een station, de grens, een autosnelweg of de oprit van een autosnelweg, een school of een rusthuis zijn.