De Provincie West-Vlaanderen heeft op dinsdag 17 december, in samenwerking met Stad Damme, een nieuw stuk bos aangeplant in de Bolakkerstraat in Sijsele. Op het perceel komen maar liefst 1.500 bomen, waaronder soorten als trilpopulier, zachte berk, haagbeuk, winterlinde en zomereik. Daarnaast worden er nog eens 3.200 kleinere bomen en struiken geplant, zoals meidoorn, hazelaar, sleedoorn, lijsterbes, liguster, veldesdoorn, heggenroos, Gelderse roos, hondsroos en zoete kers.
Twee scholen uit Sijsele, Het Spoor (3e leerjaar) en de Vrije Basisschool (5e leerjaar), zorgden voor enthousiaste hulp bij de aanplant. Hun bijdrage maakte van de bosaanplant een educatieve en verbindende activiteit.
Uitbreiding en versterking van het bosgebied
De bomen en struiken werden volgens de zogenaamde clump-methode aangeplant: in eilandjes verspreid over het perceel, waarbij de tussenruimtes ongemoeid worden gelaten. Deze aanpak biedt aanzienlijke voordelen voor de natuur en biodiversiteit, doordat er meer ruimte ontstaat voor verschillende planten- en diersoorten.
Met deze aanplant zet de Provincie niet alleen in op een uitbreiding van het bosareaal, maar ook op een versterking van het bestaande bosgebied Bollewalleken, dat grenst aan de provinciale groene as Abdijenroute. Dit gebied verbond ooit de heidegebieden van Maldegem en Sijsele. Een deel van het perceel wordt daarom ontwikkeld als heischraal grasland, aangevuld met struweel en bos. Op die manier wordt de biodiversiteit nog verder verhoogd.
"Met de aanplant van 2,5 hectare bos met inheemse bomen en struiken langs de Abdijenroute in Sijsele creëren we een robuuster bosgebied", zegt West-Vlaams gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe. "Door aangepast maaibeheer wordt ook heischraal grasland hersteld, een knipoog naar het verleden toen dit gebied de heide tussen Maldegem en Sijsele verbond. De combinatie van extra bos en grasland versterkt de lokale biodiversiteit en het ecologische netwerk."
Spontane ontwikkeling en natuurbeheer
Het perceel wordt grotendeels overgelaten aan spontane ontwikkeling. Buiten het maaien van het heischraal grasland en het beheer van de bosrand, wordt er weinig ingegrepen. Om het gebied zo natuurlijk mogelijk te houden, worden er geen recreatieve verbindingen aangelegd, aangezien er geen publiek toegankelijke paden zijn.
"Damme, Cittaslow, betekent ook een gezonde leefomgeving voor iedereen. Nabij bos is belangrijk voor de luchtkwaliteit", zegt Joachim Coens, burgemeester van Damme.