De Provincie West-Vlaanderen werkte de voorbije twee jaar een natuurbeheerplan uit voor de Palingbeek, de Komense Vaart en de Katteputten, een natuurgebied van Natuurpunt vzw.
De opmaak van het natuurbeheerplan gebeurde in samenwerking met Agentschap voor Natuur en Bos, de stad Ieper en Natuurpunt.
Op basis van een grondige inventarisatie van de natuur en recreatie worden in het plan maatregelen beschreven om het provinciedomein ecologisch te versterken. Het provinciedomein ligt immers grotendeels in een Europees beschermde natuurzone. Zo is er onder meer extra aandacht voor bijzondere dieren als eikelmuis en kamsalamander die in het domein voorkomen.
Vernieuwingen
De grootste verandering in het provinciedomein is de creatie van een nieuw speelplein van 30.000 m² ter hoogte van de cafetaria. Dit was reeds voorzien in het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) Palingbeek. Het huidig speelplein verdwijnt en wordt opgenomen in een begrazingsblok van 23 ha ten oosten van de Palingbeekstraat. Het huidig ecologisch bos- en natuurbeheer wordt verdergezet.
De aanwezige recreatieve infrastructuur wordt behouden of naar een minder kwetsbare zone verplaatst. In het Molenbos en de naburige paardenweiden komt er een doorsteek voor ruiters en mountainbikers. Rond het bezoekerscentrum en het nieuwe speelplein worden de bossen aangeduid als speelzone. Het bezoekerscentrum en omgeving worden ook vernieuwd. Tussen het bezoekerscentrum en de cafetaria wordt een bestaand wandelpad van 1 km voorzien van een waterdoorlatende laag om fietsers en minder mobiele mensen vlot toegang te geven. Langs het pad wordt op 10 plaatsen meer duiding gegeven over specifieke natuur en bos van het domein.
Openbare procedure
De openbare consultatie loopt vanaf 12 juni tem 12 juli 2023. Het volledig natuurbeheerplan kan ook bekeken worden in het bezoekerscentrum Palingbeek Vaartstraat 7 in Ieper. Het bezoekerscentrum is in juni open op woensdag- zaterdag- en zondagnamiddag, telkens van 13.30 tot 17 uur. In juli is het BC iedere namiddag open van 13.30 tot 16.30 uur.
Na de eventuele aanpassing van het natuurbeheerplan en goedkeuring door de bevoegde administraties treedt het beheerplan voor 24 jaar in werking.