Veertien West-Vlaamse plattelandsprojecten ontvangen samen 1.220.888,22 euro provinciale, Vlaamse en Europese steun via PDPO (Programmadocument voor Plattelandsontwikkeling).
Het gaat om twee projecten in het kader van Leader Midden-West-Vlaanderen, zes projecten in het kader van Leader Westhoek en zes projecten onder de maatregel Omgevingskwaliteit.
Leader Midden-West-Vlaanderen
Met ‘Warme tuinen Meulebeke’ wil het gemeentebestuur Meulebeke samen met diverse partners naast het Woonzorgcentrum ‘De Zonnewende’ een multifunctionele ontmoetingsplaats creëren.
Het project ‘Revitaliseren kerkdorp Slyps’ van de gemeente Moorslede en de kerkfabriek van Slypskapelle zal ervoor zorgen dat de bloeiende jeugdvereniging Flapuit en het trommelkorps Harypska een nieuw onderkomen vinden in de leegstaande pastorie van Slypskapelle.
Leader Westhoek
Dirk Talpe van Wijndomein Ravenstein in Kruiseke zal campers laten overnachten een unieke belevenis met overnachtingen bij de wijngaarden. Guénaël Verdonck wil in Westouter ‘Camperplaats ’t Heksken’ met een 15-tal plaatsen realiseren in zijn hoogstamboomgaard.
Stad Diksmuide wil met ‘Goesting in een lekker stukje platteland’ de eigenheid van het platteland in de verf zetten. Met het project ’Boer zkt Bank’ wil de stad Poperinge de voedselproductie van haar landbouwers via QR-codes en filmpjes in de kijker zetten.
Dienstverlenende vereniging Westhoek breidt met ‘Foodsavers Westhoek’ hun distributieplatform, dat voedseloverschotten inzamelt en verdeelt aan voedselhulporganisaties, uit naar extra Westhoekgemeenten. Vzw Inloophuis wil met vrijwilligers in de Capucienenwijk in Ieper een warme en inclusieve plek creëren voor mensen met en zonder psychische problemen.
PDPO Omgevingskwaliteit
De projecten onder deze maatregel zijn goedgekeurd onder voorwaarde van definitieve goedkeuring door de bevoegde minister.
Inagro lanceert vijf projecten. Het project ‘Agroforestry’ moet zorgen voor meer boslandbouw in West-Vlaanderen. Met ‘Bedrijfsintegratie’ zetten ze in op de samenwerking tussen land- en tuinbouwbedrijven, de Regionale Landschappen en de Stadslandschappen,
Samen met HoWest gaat Inagro metingen en doorrekeningen bij een aantal voorbeeldbedrijven, om zo de landbouwers te begeleiden in een optimaal gebruik van hun hernieuwbare energie.
Samen met VIVES wil Inagro via 'Empowering Farmers' de korteketenproducenten verder ondersteunen en hen vorming geven om verder zelf aan de slag te kunnen en hun bedrijf blijvend te verbeteren.
Leiedal, Inagro en Boerennatuur Vlaanderen bundelen de krachten, samen met de Provincie en de gemeenten om uitdagingen rond waterbeheer, bodemkwaliteit, landschapsbeheer en ontharding samen aan te pakken.
In Damme wil Natuurpunt Beheer bezoekerscentrum ‘De Pulse’ bouwen, als educatieve uitvalsbasis om de omliggende natuurgebieden te bezoeken.