2022
SIncR - SustainableInsights for Cities & Retailers
- Initiatiefnemer: Stad Mechelen
- Medebegunstigden: Stad Leuven, Economisch Huis Oostende
- SInCR(Sustainable Insights for Cities& Retailers) zet in op data ter ondersteuning van handelaars en het beleid.
DAKS 2.0 – Data in Kleine Steden
- Initiatiefnemer: Gemeente Oostkamp
- Medebegunstigden: OC West, POM West-Vlaanderen, stad Blankenberge, stad Diksmuide, stad Harelbeke, stad Menen, stad Veurne, stad Waregem
- Met dit project wil men concrete pilots opzetten rond passantentellingen in de kleinstedelijke gebieden in West-Vlaanderen en deze slim en efficiënt hanteren en koppelen aan andere data.
Data gedreven beleidsondersteuning
- Initiatiefnemer: Stad Genk
- Medebegunstigden: Stad Kortrijk, Intercommunale Leiedal en POLIS.
- Steden streven erna om hun beleidsdoelstellingen te ondersteunen op basis van onderzoek, data en analyse (data gedreven beleid).
Energie Management Systeem – datagedreven optimalisering energieverbruik in steden [EMS DOE]
- Initiatiefnemer: Stad Kortrijk
- Medebegunstigden: Intercommunale Leiedal; Stad Harelbeke
- De energietransitie naar meer duurzame en decentrale energieproductie, en recent ook de energiecrisis, daagt steden uit om hun energiefactuur onder controle te houden.
REVOLT
- Initiatiefnemer: Stadsbestuur Roeselare
- Medebegunstigden: West-Vlaamse Intercommunale (WVI). Partners zonder budget: Stad Veurne en Tielt en Gemeente Beernem.
- Europa en Vlaanderen zetten nu meer dan ooit in op klimaat- en energiedoelstellingen. Lokale besturen engageren zich via het burgemeesterscovenant om hun steentje bij te dragen. Bedrijven blijken een moeilijke doelgroep te zijn om in dit verhaal te betrekken.
Slim Ruimtelijk Plannen
- Initiatiefnemer: Stad Gent
- Medebegunstigden: Leiedal
- Het ruimtegebruik in Vlaanderen staat onder hoge druk, zowel in de open als de bebouwde ruimte. Het aantal bouwaanvragen stijgt jaarlijks, hoofdzakelijk voor zuivere woonprojecten.
ThermAi
- Initiatiefnemer: Stadsbestuur Brugge
- Medebegunstigden: West-Vlaamse Intercommunale
- De langetermijnrenovatiestrategie voor gebouwen omschrijft de Vlaamse doelstelling om tegen 2050 de broeikasgasemissies van gebouwen met 80% te reduceren.
2021
Lokale Open Data Economie (LODE) – Brugge
Het project wil lokale overheden inzichten aanreiken om de mogelijke baten en verwachte kosten gepaard met open data in te schatten.
Machine Learning as a Service (MLaaS) – Roeselare
Dit project vertrekt vanuit het verzamelen en beschikbaar stellen van data op basis van machine learning algoritmes om meerdere maatschappelijke uitdagingen aan te pakken.
Mobiele Sensor Units – Roeselare
De stad Roeselare heeft een lopend project waarbij videomateriaal in wagens wordt opgenomen om daarna via een machine learning algoritme de verkeersborden databank te voeden samen met meldingen over te herstellen, verdwenen en nieuwe borden.
Het potentieel van urban mining voor de bouwsector – Oostende
De huidige klimaatuitdagingen eisen een doortastende aanpak van lokale overheden. Stad Oostende en haar partners hebben daarom de ambitie om de transitie naar een circulaire economie te ondersteunen en te versnellen.
2020
INVEST – POM West-Vlaanderen
Interprovinciaal project dat wil inzetten op een efficiënt en effectief detailhandelsbeleid en een florerend en toekomstbestendig (duurzaam) detailhandelsapparaat in Vlaanderen.
2019
VGS@school – Ingelmunster (mobiliteit)
Onze kinderen op een veilige en gezonde manier naar school laten gaan is een doelstelling die met stellige zekerheid door elk lokaal bestuur in Vlaanderen wordt omarmd.
Rainbrain – Roeselare (waterbeheer)
Het project beoogt de ontwikkeling en het testen van een Big Data en IoT geconnecteerd waterplatform, RAINBRAIN, dat het hart van een slim stedelijk waterbeheer vormt.