Sinds de zomer van 2020 zijn er in Vlaanderen 60 eerstelijnszones (ELZ). Deze eerstelijnszones zijn opgericht om de samenwerking tussen lokale overheden, zorgaanbieders en de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood te faciliteren en te ondersteunen. Per eerstelijnszone werd er een zorgraad opgericht met vertegenwoordigers uit zorg, welzijn, lokale besturen en personen met een zorg- en ondersteuningsnood. Deze zorgraad moet er voor zorgen dat er een effectieve en kwaliteitsvolle eerstelijnszorg wordt uitgebouwd, waar de burger centraal staat en die toegankelijk is voor iedereen.
Om de zorgnoden binnen een eerstelijnszone in kaart te brengen, werd een Rapport kerncijfers voor Eerstelijnszones opgesteld. Dit rapport bundelt kernindicatoren over verschillende thema’s relevant voor de eerstelijnszones: bevolking en huishoudens, socio-economische positie van de bevolking, sociaal wonen, risicokenmerken van leerlingen, zorg en gezondheid en kansarmoede-indicatoren.
De keuze van de indicatoren in dit rapport gebeurde in samenwerking met VIVEL (Vlaams Instituut Voor de Eerste Lijn), de netwerkorganisatie voor de eerste lijn in de gezondheids-en welzijnssector.
Het rapport ELZ is beschikbaar voor elke eerstelijnszone in Vlaanderen. Het rapport is zo opgebouwd dat voor alle indicatoren zowel de cijfers van de gemeenten binnen de ELZ worden getoond, alsook het globale cijfer van de eerstelijnszone en van Vlaanderen. Op die manier is het mogelijk de ELZ te situeren ten opzichte van het Vlaams gemiddelde. Tevens is het ook mogelijk de gemeentelijke diversiteit binnen een ELZ te illustreren.