Kaasmakerij De Moerenaar ligt in een prachtig open poldergebied in de Westhoek. Tijs Dewicke nam eind 2015 de kaasmakerij van zijn ouders over. Samen met zijn vriendin Lien Dezeure bouwt hij nu systematisch het bedrijf verder uit met steeds nieuwe kaasvariëteiten. De melk wordt ter plekke geproduceerd, maar dat is het werk van de broer en vader van Tijs. De moeder van Tijs staat nog vaak in de winkel en ontvangt ook groepen in de mooie ontvangstzaal van De Moerenaar.
Toen vader en moeder Dewicke in 1984 het bedrijf aan de Middenweg in De Moeren overnamen, was het zeker niet vanzelfsprekend dat ze een kaasmakerij met thuisverkoop zouden uitbouwen. Maar op het bedrijf waren op dat moment slechts twee melkkoeien en de ingegeven van het melkquotum onmiddellijk het denkspoor van uitbreiding uit - tenzij natuurlijk de eigen verwerking, want daarvoor was geen ruimte in de quotumregeling.
En zo geschiedde. Geleidelijk werd de melkveestapel uitgebreid en steeg uiteraard de kaasproductie. Een eigen winkel en een ontvangstzaaltje kwamen er dan bij en intussen zijn er op het bedrijf ongeveer honderd melkkoeien, waarvan ze alle melk in de eigen kaasmakerij verwerken. Het melkveebedrijf wordt nu uitgebaat door vader Dewicke en de andere zoon Brecht, terwijl Tijs en zijn vriendin de kaasmakerij onder hun hoede hebben genomen.