OVO gelooft dat kleine en middelgrote ondernemingen een belangrijke motor kunnen zijn voor de economie, welvaart en werkgelegenheid in lage- en middeninkomenslanden. De missie van OVO is dan ook om er sociaal-economische bedrijfsprojecten en initiatieven te stimuleren én te versterken. OVO is de link tussen Belgische bedrijven en ondernemers en lokale bedrijfsinitiatieven in Afrika en geselecteerde landen in ontwikkelingsfase. Daarbij wordt fors ingezet op kennisoverdracht en financieringsmogelijkheden.
Initiatieven
OVO steunt initiatieven die bijdragen tot duurzaam ondernemen. Sociaal gerichte projecten komen in aanmerking indien zij ondernemerschap stimuleren. Uiteraard wordt elk project en initiatief eerst grondig onderzocht.
OVO stelt daarbij een aantal essentiële voorwaarden:
- Het project moet een ecologisch en sociaal duurzaam karakter hebben
- Het moet rechtstreeks (en blijvend) ten goede te komen aan de lokale bevolking
- Het project moet op middellange termijn zelfbedruipend zijn
Samenwerkingen
OVO legt de link voor Belgische bedrijven en ondernemers, sectorfederaties en werkgeversorganisaties, maar staat ook open voor samenwerking met andere verenigingen, overheidsinstellingen en individuen die ondernemerschap hoog in het vaandel dragen.
Er zijn twee mogelijke pistes. In het zogenaamde B2B-traject kan een Belgisch bedrijf rechtstreeks een kleine of middelgrote onderneming in een land in ontwikkeling steunen. Bij een ngo-traject gaat het om een lopend project van een van de Belgische ngo-partners van OVO (zie ook partners)
De financiering kan via een gift, een rechtstreekse financiële participatie of het verstrekken van een lening.
Expertise-netwerk
Een belangrijke pijler van OVO is de inzet van kennis en expertise. Dit kan zowel op het vlak van bedrijfsmanagement (projectmanagement, financiële expertise, uitwerking business plan…) als op het vlak van product- en procestechnische ondersteuning. OVO bouwt daarvoor een specifiek expertise-netwerk uit.