Dominique Persoone begon zijn carrière in hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge, waar hij een koksopleiding volgde. Zijn passie voor chocolade groeide toen Dominique Persoone samenwerkte met de beroemde chocolatiers Pierre Hermé en Pascal Brunstein. Persoone maakt naast traditionele pralines ook bonbons met nieuwe smaakcombinaties.
Hij werd eveneens bekend met zijn chocoladesnuifmachine, de chocolate shooter, die hij ontwikkelde voor de verjaardagsparty van Rolling Stone Ron Wood en Charlie Watts.Persoone bedacht heel wat creaties rond chocolade, zoals chocoladelippenstift, chocoladeverf en chocolademassagecrème.
In 2009 won Dominique met zijn boek Cacao: de chocolade route de prijs Gourmand Cookbook Award The best chocolate book of the world.
Sinds 2012 heeft Dominique Persoone in Mexico een eigen cacaoplantage van 3,4 hectare grond waarop hij zijn eigen cacaobomen kweekt. In 2019 begon hij met een werkgelegenheidsproject in Kivu in Congo. Hij zal er in het nationale park Virunga op vraag van landgenoot Emmanuel de Merode een chocoladefabriek opzetten met als doel banen te scheppen en de lokale armoede te doen dalen - gewoonlijk wordt de cacao in het buitenland verwerkt tot chocolade. De opbrengst van de chocolade gaat naar de bevolking en het park.