De Farm-to-Fork (van Boer-tot-Bord)-strategie is een veelomvattend programma om de Europese voedselketen van de boer tot aan het bord van de consument te verduurzamen. Ook moet de strategie eraan bijdragen de impact van de voedselproductie op het milieu en het klimaat te verminderen. Met name de thema’s duurzame voedselproductie en voedselverspilling raken aan het beleid van decentrale overheden.
Gezien de essentiële rol die de Farm-to-Fork speelt in de Green Deal en in het herstel van de Europese economie werd de publicatie van de strategie als cruciaal gezien. De uitbraak van COVID-19 en de gevolgen hebben het belang van een robuuste en veerkrachtige agrofoodsector in veranderende omstandigheden tevens onderstreept.
Alle actoren in de voedselketen spelen een rol voor het verduurzamen van de gehele voedselketen. Zo moeten boeren, vissers en aquacultuurproducten meer gebruik gaan maken van duurzame en klimaatbestendige methoden.
De strategie omvat acties bij pesticiden, nutriënten, organische landbouw, koolstofvastlegging door land- en bosbouwers, antimicrobiële resistentie, duurzame dierenvoeding, voedselverlies, voedselverspilling en voedselafval.
Om de transitie naar een duurzame voedselketen mogelijk te maken is onderzoek en innovatie nodig. In het kader van Horizon 2020 zal de Commissie voor de Green Deal-prioriteiten van 2020 een aanvullende Horizon 2020-oproep uitzetten en daarbij €1 miljard aan fondsen beschikbaar stellen.
De Commissie streeft tevens naar de uitrol van snel breedbandinternet in plattelandsgebieden, zodat boeren aangesloten zijn op snel en betrouwbaar internet. Dit maakt de integratie van precisielandbouw en het gebruik van kunstmatige intelligente mogelijk en draagt bij aan een verbeterd bodembeheer, verbeterde waterkwaliteit en vermindering van het gebruik van meststoffen en pesticiden.
In de Farm-to-Fork-strategie wordt vaak verwezen naar het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Hier gaat het om de nieuwe GLB-voorstellen van de Commissie voor de periode 2021-2027