Om van Vlaanderen een toonaangevende regio te maken op het vlak van smart cities en digitalisering kondigt het relanceplan Vlaamse Veerkracht de realisatie aan van een smart data space voor Vlaamse basisdata en real-time gegevens. Het project “Vlaamse Smart Data Space” geeft hieraan invulling.
Met de Vlaamse Smart Data Space zet Vlaanderen in op het vindbaar, toegankelijk en makkelijk (her)bruikbaar maken van data, kortom duurzaam data delen. Door het ontwerpen van technische standaarden en bouwblokken en daar een afsprakenkader rond te voorzien wordt het vertrouwen tussen de partijen bevorderd.
Vlaanderen neemt een verbindende rol op tussen de publieke actoren en private actoren die data (met elkaar) uitwisselen. Dit moet leiden tot een open ecosysteem waarin partijen op een betrouwbare en gestandaardiseerde manier data publiceren en consumeren. Via standaarden en samenwerkingsprotocollen stimuleren we de uitbouw van smart-data en personal data space-toepassingen.
De Vlaamse Smart Data Space zorgt zo voor een standaardisering van de data-integratie. Dat wil zeggen dat we ernaar streven om het maatwerk dat bij data-uitwisseling komt kijken, zo veel mogelijk te beperken. Zo kan elke partij in het ecosysteem zich op zijn kerntaken (data-kwaliteit, inzichten halen uit de data, nieuwe toepassingen, ...) focussen bij het uitwisselen van data. Op basis van goeie afspraken en de principes van Linked Data kan eenzelfde databron ingezet worden voor meerdere use cases of meerdere doeleinden. Zo genereert de data de best mogelijke inzichten voor elke partij.
De Vlaamse Sensor Data Space steunt op vier complementaire pijlers:
1. Open standaarden en specificaties
Verschillende systemen en organisaties moeten gemakkelijk toegang hebben tot de data space. Daarom wordt die in cocreatie uitgebouwd. En volgens de processen en methodes van OSLO.
2. Kant-en-klare bouwblokken
De VSDS is een open architectuur van herbruikbare bouwstenen. Die kunnen bedrijven en organisaties inpluggen in bestaande platformen. Dat maakt hun kosten betaal- en voorspelbaar. Zo kunnen ze hun volle aandacht geven aan de toepassingen.
3. Ecosysteem voor overheden én ondernemers
De VSDS past in de ambitie van de overheid om Vlaanderen toonaangevend te maken op het gebied van digitalisering en smart cities. Zij wil de drempels wegwerken voor organisaties die nog geen toegang hebben tot de massa’s data die nu al voorhanden zijn. Om die datastromen op gang te brengen, wordt er ook samengewerkt met intercommunales en privébedrijven aan de versnelde uitrol van 5G.
4. Stevig bestuur
Om een gedecentraliseerd systeem zoals de VSDS vlot te laten werken, is er nood aan een zorgvuldige beheerstructuur. Met heldere werkwijzen, processen en regels.