25 jaar lang is de noordelijke Westhoek het werkterrein geweest waar de Vlaamse Landmaatschappij samen met een bonte verzameling aan partners aan landinrichting deed. Het pilootlandinrichtingsproject De Westhoek ontstond begin de jaren ‘90 vanuit de noodzaak om anders om te gaan met de open ruimte: planmatiger en meer geïntegreerd dan voorheen.
Met open blik kijken we nu terug op die 25 jaar. Niet alleen landinrichting, maar ook heel wat ruilverkavelingsprojecten, natuurinrichtingsprojecten en het werk van de gebiedsgerichte werking van de Provincie West-Vlaanderen, de Regionale Landschappen en vele andere overheden hebben de Westhoek gevormd tot wat hij nu is: een landelijke en agrarische streek met een eigen identiteit, een goed ontwikkeld toeristisch-recreatief aanbod, charmante dorpen en een weids en divers landschap. Sinds enkele jaren hanteert de Vlaamse Landmaatschappij het concept “omgevingskwaliteit” als leidraad voor duurzame gebiedsontwikkeling. We onderscheiden daarbij 9 kernkwaliteiten van open ruimte en proberen die te ontwikkelen of te versterken. Welke van die kernkwaliteiten zijn in de Westhoek te vinden na 25 jaar landinrichting? Het Instituut voor Landbouw-, Visserij en Voedingsonderzoek (ILVO) bekeek in opdracht van de VLM de projecten die we de voorbije 25 jaar hebben uitgevoerd door de bril van omgevingskwaliteit en ging zo de impact van onze inrichting op de Westhoek
na. De bevindingen van het ILVO zijn samengevat op blz 9-35.
Omgevingskwaliteit brengen in een plattelandsregio via landinrichting doe je niet in één dag. Dankzij een duidelijk plan, een grote bereidheid tot samenwerking, een behoorlijke financiële investering en de immense inzet van velen zijn we in de Westhoek een heel eind gekomen. En toch is het werk nooit af. Streken en mensen evolueren mee met de tijd en sommige van onze oudere realisaties zijn al aan vervanging toe. Het is een uitdaging om de openruimtekwaliteit in de Westhoek hoog te houden, zodat de streek een plattelandsregio bij uitstek kan blijven.