De perceptie van burgers is een niet te verwaarlozen factor tijdens de planning en constructie van windprojecten. Negatieve percepties, in de vorm van collectief of officieel bezwaar, hebben er in het verleden al toe geleid dat projecten vertraging oplopen of in sommige gevallen zelfs stopgezet worden. Het doel van deze vragenlijststudie is om inzicht te verwerven in de voorspellers van enerzijds de intentie van burgers om windprojecten te steunen of er bezwaar tegen in te dienen, anderzijds wat ertoe leidt dat burgers windprojecten al dan niet accepteren.
In het algemeen vinden we dat sociodemografische variabelen zo goed als geen effect hebben op de algemene acceptatie van windturbines. Een uitzondering hierop is dat stedelingen meer geneigd zijn om bezwaar aan te tekenen.
Er werden 4 profielen gedefinieerd afhankelijk van of er al dan niet windturbines in de buurt zijn en/of gepland zijn. Mensen zonder windturbines in de buurt en waar geen plannen zijn voor een windturbine in de toekomst, zullen een windturbineproject meer accepteren dan het profiel waar er wel al windturbines in de buurt terug te vinden zijn, maar waarvoor er geen plannen zijn in de toekomst. Het effect hiervan is echter zeer minimaal en zeker niet groot genoeg als belangrijke voorspeller.
Het al dan niet zichtbaar zijn van een windturbine heeft daarentegen een consistent effect op bezwaar/steun en acceptatie van een windturbine: zichtbaarheid is geassocieerd met een hogere intentie tot bezwaar en een lagere acceptatie. We vinden ook dat sociale normen, bestaande attitudes tegenover windturbines en ingeschatte beheersing om windturbines te steunen een belangrijke rol spelen bij de intentie om bezwaar in te dienen tegen windturbines of ze te steunen.
Een positieve impact op de energieprijzen en meer energieonafhankelijkheid zijn facilitatoren die leiden tot minder bezwaar. Daartegenover draagt de mogelijkheid om bezorgdheid te uiten en financieel te investeren bij tot meer bezwaar tegen windturbines. De mogelijkheid om financieel te investeren heeft ook een impact op het steunen van windturbines. Tenslotte zorgen de mogelijkheid om financieel te investeren en meer energieonafhankelijkheid voor een hogere acceptatiegraad bij de burger.
Vertrouwen in de gemeente zorgt voor minder bezwaar en meer acceptatie. Er werd daarentegen geen impact gevonden van vertrouwen in de industrie.
Biosferisch geloof (de gepercipieerde impact van moderne ontwikkelingen op de lokale fauna en flora en het klimaat) zorgt voor minder acceptatie, terwijl bezorgdheid over het milieu (noodzaak van inspanningen ter bescherming van het milieu) geen impact heeft op intentie op bezwaar of acceptatie. Wat betreft gepercipieerde overlast vinden we vooral een effect voor bezorgdheid om geluid en visuele hinder, wat in beide gevallen zorgt voor minder acceptatie en meer bezwaar. De impact van slagschaduw is zeer beperkt. Tot slot zien we dat subjectieve kennis en praktische ervaring met een windturbine significant geassocieerd zijn met een hogere acceptatie.