Decenniumdoelen2017 is het samenwerkingsplatform van dertien organisaties uit het brede middenveld dat de leefsituatie van mensen in armoede structureel wil verbeteren.
In 2007, tien jaar geleden, schoof dit uniek samenwerkingsverband zes beleidsdoelen naar voren:
1. een halvering van de gezondheidsongelijkheid tussen rijk en arm;
2. een halvering van het aantal gezinnen waar niemand werkt;
3. voor elk gezin, ongeacht de samenstelling, minstens een inkomen dat de Europese armoederisicodrempel bereikt;
4. een toename van het aantal goede en betaalbare huurwoningen met 150.000
eenheden, waarvan minstens de helft sociale woningen zijn;
5. een daling tot 3% van de laaggeletterdheid en laaggecijferdheid bij jongeren, in
alle onderwijsvormen en voor alle jongerengroepen;
6. mensen in armoede verbreden hun netwerken.
Op basis van onze zes beleidsdoelen werd vanaf 2007 een jaarlijks Armoedebarometer ontwikkeld. Deze zes doelen vertaalden we in meetbare indicatoren die het ons mogelijk maken de evolutie van de armoede in kaart te brengen en een duidelijk beeld te krijgen van de gevolgen van het beleid. Decenniumdoelen wilde immers vanaf de start het beleid kritisch opvolgen. Opvolgen betekent monitoren: wat zijn de gevolgen van het gevoerde beleid op de gezondheid, het wonen, het werken, … voor mensen die leven in armoede of op de
grens van armoede? De Armoedebarometer is dus meer dan een knipperlicht. We meten ook de temperatuur van ‘de staat van armoede’. We houden elk jaar de cijfers bij en evalueren telkens het gevoerde beleid met de bedoeling het bij te sturen door concrete alternatieven voor te stellen.
In 2007 was de Armoedebarometer een innovatie. Voor de eerste keer in Vlaanderen en België werd het beleid op een dergelijke wijze opgevolgd. Uiteraard kregen we navolging. Zowel de Vlaamse als de federale regering publiceren nu elk jaar hun eigen armoedemonitor. De Armoedebarometer is sinds 2007 geëvolueerd. Dit is de tiende en laatste Armoedebarometer. We rapporteren niet alleen over het voorbije jaar maar besteden vooral aandacht aan 10 jaar armoedebeleid. We evalueren 10 jaar armoedebestrijdingsbeleid en 10 jaar armoede-ambities van de vele regeringen die Vlaanderen en België in deze periode heeft gekend : de Vlaamse regering Peeters I en II, de regering Bourgeois en de federale regeringen Leterme I en II, Di Rupo en de regering Michel. Regeringen die politiek verschillend zijn samengesteld en ook telkens een andere minister of staatssecretaris voor armoedebestrijdingsbeleid hebben. Verschillende regeringen met telkens weer ambitieuze doelstellingen om de armoede ‘fors’ terug te dringen. Deze ambities vinden we terug in de regeerakkoorden en in internationale overeenkomsten of pacten met de samenleving en zijn dus een onderdeel van een evaluatie van 10 jaar armoedebestrijdingsbeleid.