Op 1 april 2022 keurde het College van Burgemeester en Schepenen de conceptstudie van het stadsvernieuwingsproject kaaidistrict goed. De gemeenteraad bekrachtigde op zijn beurt de conceptstudie op 25 april.
Het Kaaidistrict ligt langs de Brugse ring (R30), waar de (binnen)stad en haven elkaar raken. Het biedt vandaag een rommelige aanblik. In het gebied zien we naast een beperkt aantal bedrijfsgebouwen (autogarage, chocolatier,...) vooral winkels voor grootschalige kleinhandel (Hema, Elektro, Gamma, Zeeman, Action,...) en warenhuizen (Aldi, Colruyt, Bio-Planet, Albert Heijn,...). Tussen verouderde delen zien we enkele recentere realisaties zoals de V-Markt en Dovy Keukens. Vooral aan de westelijke zijde van het gebied is er leegstand, met het Brugs Slachthuis als grootste vacante site. Tussen alle economische functies zijn er nog enkele woonfragmenten gelegen.
Het ruimtegebruik is er weinig efficiënt en kent een hoge verhardingsgraad. Omwille van zijn knooppuntwaarde, de nabijheid tot de binnenstad en de aanwezigheid van water en haven draagt dit gebied heel wat kansen in zich. We zitten op een scharniermoment vol opportuniteiten en uitdagingen.
Met de conceptsubsidie heeft de stad voorsprong kunnen nemen en een duidelijke ambitie op papier kunnen zetten voor het Kaaidistrict.
Het Kaaidistrict van Brugge, stadswijk van de toekomst. Omgeven door water, dooraderd door groen. Een natuurlijke uitbreiding van het “Venetië van het noorden”. Waar wonen, werken en ontspannen harmonieus samenvloeien rond royale publieke ruimtes. Met meervoudig ruimtegebruik als norm. Een zelfvoorzienend stadsdeel ook, met de nabijheid van stad en haven als grote troef. Vlot bereikbaar: via de weg, het spoor, het water en het fietsnetwerk. Goederen worden hier lokaal gemaakt, groenten lokaal gekweekt. Een uniek stadsdeel, een meerwaarde voor de stad als geheel.
De conceptstudie vormt pas een eerste stap in de transitie naar een volwaardig stadsdeel. Verder onderzoek en verfijning zijn nodig om het toekomstbeeld verder uit te werken. Dat moet samen met de ontwikkelaars, eigenaars en mogelijke investeerders gebeuren en dus met iedereen die er woont, werkt, investeert en onderneemt. We kiezen resoluut voor verweving tussen wonen, werken en ondernemen. We kiezen resoluut voor clustering in een retailcluster, voedselhub en makersdistrict.
Het Kaaidistrict biedt ruimte aan toekomstgerichte retail, met meerwaarde voor het stedelijk weefsel. De nabijheid van het stadscentrum vereist compacte bouwvormen, een gestapeld en gemengd programma. De ‘baanwinkellogica’ - met de typische parking voor de deur - maakt plaats voor stedelijke complexiteit. Met nieuwe woningen, aansluitend op de buurt, en wijkfuncties. Duurzame mobiliteit maakt vergroening van de woonstraten mogelijk.
Het Kaaidistrict voorziet in kwalitatieve, gezonde voeding voor de stad. Hier versmelten stadslandbouw en foodstores tot één. Moestuinen, dakserres, pluktuinen en aquaponics (planten kweken op het water). De productie van groenten en fruit bepaalt het beeld van de plek. Lokale boeren zorgen voor vlees via korte keten. En de haven brengt ook vis van dichtbij. Cargofietsen rijden tussen het Kaaidistrict en de binnenstad. Zo worden de overschotten van het restaurant gebruikt als compost. En wordt restafval omgezet in warmte.
Het makersdistrict biedt ruimte voor creatieve ondernemers. Een levendige en eigenzinnige broedplaats, een plek voor stedelijke productie. Hier is plaats voor wie het stadscentrum te klein en te duur is geworden. Met ruimte om te delen, te experimenteren, te recycleren, te repareren. En de beleving van het maken maakt de plek attractief, voor bezoekers van dichtbij of veraf. In de ateliers kunnen we voelen, ruiken, bewonderen, in de winkeltjes en horeca komen we tot rust. Een woontoren markeert het makersdistrict, met uitzicht op stad en haven.
We brengen verder ook ondernemers en investeerders met gelijkaardige belangen en bezorgdheden samen, zorgen voor kruisbestuiving en sturen de ontwikkeling van het gebied. Om het verhaal ook aantrekkelijk te maken stelde het studieteam een narratief met aantrekkelijke beelden op.
Onze ambitie zet ook sterk in op duurzaamheid en circulariteit: klimaatbestendig waterbeheer, duurzame energiebronnen, robuuste groenstructuren en korte keten. Het activeren van daken schuiven we naar voor als een must; voor energieproductie, voor sport en spel of ontspanning, voor waterberging en het vermijden van hitte-eilandeffecten of het milderen ervan.
Door de goedkeuring van de studie op de Gemeenteraad van 25 april 2022 werd de studie verankerd in een BGO (beleidsmatig gewenste ontwikkeling). Hierdoor kan ze als juridische basis gebruikt worden bij de beoordeling van omgevingsvergunningen.