Luuk van Middelaar bevindt zich tussen 2010 en 2015 in het zenuwcentrum van de Europese politiek, en ziet voor zijn ogen hoe de gedaanteverandering van Europa zich voltrekt. In de Europese Raad ontwikkelt zich een nieuw bewustzijn van eigen rol en gewicht als de verzamelde regeringsleiders improviserend ontdekken wat het betekent één munt, één grens, één Unie te delen. De zinderende Europese verkiezingsjaren 2016 en 2017 vormen de culminatie van een andere ontwikkeling die evenzeer verbonden is met de nieuwe politiek van Europa. Op onverwachte plaatsen en manieren ontwaakt de werkelijke oppositie, zichtbaar en hoorbaar de gestolde Brusselse consensus uitdagend. Overtuigend verbindt Van Middelaar de dynamiek van de lange ontwikkeling, invallende gebeurtenissen en opstandige bewegingen, en Europa's handelen.
Haarfijn beschrijft Van Middelaar hoe de gebeurtenissenpolitiek zich ontpopt als antwoord op de overrompelende onvoorspelbaarheid van de geschiedenis. Deze nieuwe politiek wil vorm geven, niet aan het einde van de geschiedenis maar aan het begin. Van Middelaar biedt perspectief, schept helderheid in over elkaar heen tuimelende crises, spanningen en conflicten, en zet de grote lijnen uit. Europa is ontegenzeglijk in een politiek revolutionaire fase beland. In de afgelopen jaren heeft de Brusselse regelfabriek haar natuurlijke optimum bereikt. Het publiek is opgestaan. Het schouwspel laat niemand meer koud.
Deze enerverende machtsstrijd in Europa leesbaar en hanteerbaar maken, dat is wat De nieuwe politiek van Europa biedt. Met schwung laat Luuk van Middelaar zien hoe politici in Brussel, Berlijn, Parijs, Londen en Den Haag de Unie met horten en stoten instellen op de toekomst.