De dorpskernen van Zuienkerke en Houtave zijn gelegen in een luw poldergebied, midden in de dynamiek van het kustfront, de provinciehoofdstad Brugge en de E40-as. De rust, de schaal, en de historische link met de polder zijn uniek en bepalend voor het karakter van de dorpen. Binnen de Oudlandpolder zijn de Vlaamse Landmaatschappij en het Departement Omgeving actief aan de slag. Beide partners
schuiven mee aan tafel om binnen dit masterplan na te denken hoe we de dorpen maximaal kunnen verbinden met de omliggende polder.
Beide dorpen hebben een sterke beeldkwaliteit. Een heldere dorpsstructuur ontwikkelde zich historisch rond het dorpshart met zijn kerk en begraafplaats. Delen van beide dorpen zijn beschermd als dorpszicht en ook de gebouwen zijn veelal beschermd of geïnventariseerd. Met de huidige maatschappelijke transities staat het patrimonium echter onder druk. Het energievraagstuk vraagt bewoners hun woning te renoveren. Een nieuwe gevel of dak heeft echter een grote impact op de beeldkwaliteit van gebouwen, en dus ook op het dorp. Ook leegstaand erfgoed, door hoge koop- en renovatieprijzen, vormt een opgave in de dorpskernen.
Door de locatie van beide dorpen in het luwe poldergebied is de verbondenheid met omliggende dorpen en de regio van cruciaal belang voor de leefbaarheid van de dorpskern. Vooral in Houtave resteren slechts een handvol voorzieningen. Bewoners zijn dan ook afhankelijk van hun wagen voor dagelijkse aankopen. Een verbetering van de fietslink met het hoofddorp Zuienkerke en Brugge biedt hefbomen voor de dynamiek in Houtave.
In Zuienkerke loopt een gewestweg door de dorpskern. Aan deze weg liggen ook heel wat publieke functies zoals de school, de kerk en de gemeenschapszaal. De dorpsas is tegelijk een belangrijke link in het landbouwnetwerk. Een groot aandeel landbouwvoertuigen zoekt zijn weg door de Oudlandpolder via de kern van Zuienkerke. Hierdoor kampt de dorpskern met een grote druk van landbouwvoertuigen
op de verkeersleefbaarheid.
De dorpskernen van Zuienkerke en Houtave staan dus voor heel wat uitdagingen! Daarom is er nood aan een overkoepelend kader voor het dorp. Zo kunnen we de toekomstige projecten -publiek en privaat- op elkaar afstemmen! Het DNA van het Dorp-masterplan vertrekt vanuit de identiteit van de dorpskernen. Wat maakt de dorpen specifiek en hoe kijken bewoners naar hun dorp? Op die manier ontwikkelen we samen met bewoners en actoren een kader voor projecten om bij te dragen tot de eigenheid van de dorpen.