Deze studie analyseert de crisisgevoeligheid van de bedrijvigheid in de provincie Oost-Vlaanderen op arrondissementeel niveau.
Conjunctuurgevoelige bedrijfstakken
In een eerste deel wordt de conjunctuurgevoeiligheid van 15 bedrijfstakken bepaald.
Deze analyse toont aan dat de schokgevoeligheid het hoogst is in volgende vier industriële sectoren:
- metaalproductie- en verwerking (7,2)
- niet-metaalhoudende mineralen (5,6)
- textiel (5,6)
- bouw (4,2)
De cijfers tussen haakjes geven aan dat als de economie met 1% achteruit gaat, de economische activiteit in bijvoorbeeld de metaalproductie- en verwerking dan met 7,2% daalt en in de bouw met 4,2%. Deze resultaten zijn niet onverwacht. Het is algemeen bekend dat deze sectoren heel conjunctuurgevoelig zijn. In dit onderzoek wordt die gevoeligheid gekwantificeerd. Uit de studie blijkt ook dat de overheid een negatieve conjunctuurgevoeligheid heeft. Dat betekent dat bij een krimp van de economie, de overheid groeit. Ook dat is niet onverwacht: in tijden van crisis treedt de overheid meer op het voorplan.
Arrondissement Oudenaarde, meest schokgevoelige economie
In een tweede deel wordt per arrondissement bekeken welke sectoren het belangrijkst zijin, zowel absoluut (aantal werknemers) als relatief (aandeel in de tewerkstelling in vergelijking met de provincie). Oudenaarde komt uit de studie als het arrondissement met de meest schokgevoelige economie, vooral door de aanwezigheid van een belangrijke textielnijverheid. Onderwijs, gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening fungeren als 'schokdempers' in alle arrondissementen. In tijden van laagconjunctuur behouden zij hun werkgelegenheid of groeien zij zelfs.
Werkgelegenheid
Het derde deel van de studie analyseert de evolutie van de werkgelegenheid en de arbeidsproductiviteit in de arrondissementen. In alle arrondissementen verliest de industrie terrein qua werkgelegenheid. Door de toegenomen arbeidsproductiviteit (meer efficiënte productie) stijgt de toegevoegde waarde wel. Landbouw verliest werkgelegenheid en toegevoegde waarde.