In een eerste hoofdstuk wordt het huidig gezondheidsprofiel van onze bevolking geschetst vanuit een historische dynamiek. De evolutie van de mortaliteit is hierin de voornaamste indicator. De aandacht gaat vooral naar de recente evolutie in levensverwachting en naar de verschuivingen in oorzaakspecifieke sterfte. Aandacht wordt ook besteed aan de invloed van de leefstijl en het gezondheidsgedrag omwille van hun toegenomen belang in de oorzaken van sterfte. Onderzoek maakt echter duidelijk dat campagnes rond leefstijl niet voldoende zijn en dat het van wezenlijk belang is om te werken aan de factoren die aan de basis liggen van een ongezonde leefstijl (Marmot et al.; Mackenbach en Bakker).
De volgende twee hoofdstukken concentreren zich op de resultaten van de gezondheidsindicatoren die
werden opgenomen in de socio-economische enquête. Cruciaal is de validiteit en de betrouwbaarheid van het meetinstrument. In hoofdstuk twee wordt daar uitvoerig op ingegaan. Het derde hoofdstuk presenteert vooral de resultaten van de verschillende gezondheidsindicatoren naar demografische en socio-economische risicofactoren. De gezondheidsstatus en meer specifiek de afwezigheid van een goede gezondheid kan gevolgen hebben voor de omgeving van de personen in minder goede gezondheid. Een belangrijk aandeel van de bevolking is op de één of andere wijze betrokken bij de mantelzorg, die in het vierde hoofdstuk behandeld wordt. De gegevens van de socio-economische enquête leveren eerstehands informatie over de mensen die familieleden, vrienden of buren bijstaan met dagelijkse zorg. De inzet van die tienduizenden als aanvulling op professionele zorg is cruciaal voor een zorgzame maatschappij. Het is
belangrijk om hen een gezicht te geven en de enorme inspanningen die ze leveren naar waarde te schatten. Hoofdstuk 5 brengt de gezondheid cartografisch in beeld. In het verleden werden in België reeds
verschillende atlassen gepubliceerd m.b.t. gezondheid. Zij konden zich doorgaans enkel op mortaliteitsgegevens baseren (Andre en Pereira Roque; Humblet et al.; Levêque et al.; Lagasse et al.).
De gezondheidsvragen in de socio-economische enquête zijn in dit opzicht een belangrijke verrijking. Ze geven de mogelijkheid om regionale verschillen naar gezondheid te analyseren, wat niet volkomen samenvalt met verschillen in mortaliteit. Ze laten bovendien toe om deze gegevens voor zeer kleine geografische eenheden weer te geven. Dit geeft een aanzienlijk kapitaal aan bijkomende informatie over de distributie van welzijn en gezondheid op buurtniveau. Bovendien kan deze informatie ook getoetst worden aan socio-economische indicatoren. Het laatste hoofdstuk sluit de monografie af met een reeks ruimtelijke patronen van gezondheid op het niveau van de gemeenten en van de buurten en illustreert zo de praktische bruikbaarheid van de gegevens voor het lokaal beleid.