Het hemelwater- en droogteplan (HWDP) van De Haan biedt een kapstok aan om de gemeente waterrobuuster te maken, en dus het risico op wateroverlast en droogte te verminderen. Het plan omvat een integrale, gedragen en gebiedsdekkende visie en komt tot stand via een participatief proces. In dit participatief proces werden de verschillende instanties, die betrokken zijn bij het watersysteem van De Haan, bevraagd.
De gemeente De Haan wordt gekenmerkt door een vlak polderreliëf. De belangrijkste typegebieden zijn landelijk buitengebied, natuur- en groenzones en, langs de kustlijn, verstedelijkte kernen en wijklinten. Het waterlopensysteem van De Haan is een dicht netwerk met vele kleine waterlopen en grachten. De grootste waterloop in De Haan is de Noordede (1e categorie) die de gemeente in het zuiden doorkruist. Deze waterloop sluit aan op de Blankenbergsevaart (1e categorie) die de gemeente in het oosten grenst. De laaggelegen poldervlaktes zijn van nature nat, terwijl de hoger gelegen duinen gebruikt kunnen worden voor de infiltratie van hemelwater.
De uitdagingen voor De Haan situeren zich o.a. in de relatieve hoge verhardingsgraad in de woongebieden (verstedelijkte kernen, wijklinten en lineaire linten), de prominente aanwezigheid van een niet-infiltratiegevoelige ondergrond, de getijdenwerking op de waterlopen en de hoge watervraag tijdens droge perioden (toerisme). Momenteel is er slechts één actueel knelpunt; de wateroverlast op de Nieuwe Rijksweg. Verder zijn er geen grote wateroverlast- en droogteknelpunten. In het verleden
werd wel op meerdere locaties wateroverlast gemeld. Echter, er wordt verwacht dat de klimaatverandering onder andere zal resulteren in een toename van de piekneerslag en een toename in langdurige droogte. Bijgevolg kunnen deze klimaatveranderingen nieuwe knelpunten induceren.
De kansen voor De Haan situeren zich in het uitgebreide grachtenstelsel, de vele open ruimte, de grote gebouwen waar ingezet kan worden op circulair watergebruik, en de riolerings- en wegeniswerken waarbinnen ingezet kan worden op ontharding, vergroening en andere bronmaatregelen. Deze projecten kunnen ook dienen als voorbeeld om inwoners te sensibiliseren rond maatregelen op privaat domein. Potentieelkaarten helpen bij het onderzoeken van deze kansen en het identificeren van geschikte locaties voor het nemen van bronmaatregelen. Zo kan de watersysteemkaart inzicht geven over de meest potentiële locaties voor infiltratie en aanvulling van de grondwatertafel.
Bijkomend houdt de visie rekening met de drie ambities: (1) sponswerking herstellen en verhogen, (2) duurzaam watergebruik, en (3) het creëren van een waterrobuuste omgeving. Deze ambities worden ingevuld door het nemen van bronmaatregelen. Om inzicht te krijgen in de mogelijke maatregelen per typegebied, is er een maatregelencatalogus beschikbaar. De gemeente De Haan wenst bovenstaande ambities te realiseren onder andere via het sensibiliseren van inwoners omtrent ontharden, hergebruik en lokaal infiltreren, het uitwerken van een gedifferentieerd grachtenbeheerplan, ontharden op openbaar domein en bovengrondse buffer- en infiltratievoorzieningen.
De visie is gebiedsdekkend opgemaakt voor heel het grondgebied van De Haan. Voor één specifieke deelzone, de deelgemeente Wenduine, is een gedetailleerde visie uitgewerkt. Dit gebied omvat voornamelijk de kern van Wenduine, maar ook een portie landelijk buitengebied, natuur- en groenzones, en de wijklinten van Harendijke. Er wordt gezocht naar opportune locaties om bronmaatregelen te nemen in het gehele detailgebied. Zo gaat De Haan bijvoorbeeld in de wijk bij de Geraniumlaan ontharden en wadi’s voorzien om het hemelwater lokaal te infiltreren. Het infiltratie- en buffervolume van de visiemaatregelen van de detailzone worden begroot en vergeleken met de wateropgave. De bestaande en voorgestelde maatregelen vullen reeds een deel van de wateropgave in (20% van de totale wateropgave voor de detailzone). Echter, er zijn nog opportuniteiten om ruimte voor water te voorzien en De Haan nog meer water- en droogte robuust te maken. De principes zoals beschreven in deze visie, de potentieelkaarten en de maatregelencatalogus kunnen de gemeente helpen bij het uitwerken van bijkomende bronmaatregelen. Bovendien kunnen maatregelen op privaat domein ook heel wat realiseren. Door het stimuleren van hemelwaterputten voor hergebruik en wadi’s in tuinen op privaat domein kan een aandeel van de wateropgave ingevuld worden. Ook zijn er natuurgebieden nabij Wenduine (VLM) waar heel wat ruimte voor water voorzien kan worden.