Het nieuwe stadsbestuur met Open Ieper, sp.a en N-VA heeft grote ambities voor Ieper. Volop vooruitgaan. Ieper een nog betere plek maken om te wonen, te werken, te ondernemen en te ontspannen. Onze stad klaarstomen voor de toekomst en de uitdagingen die op ons afkomen. En bovenal ervoor zorgen dat elke Ieperling preus is op Ieper en zich hier thuis voelt.
Het eerste jaar van de legislatuur dienden we te werken binnen de contouren van het beleid dat door de vorige bestuursploeg werd uitgestippeld. Nu zijn wij aan zet. We staan te popelen om aan de slag te gaan, om een nieuwe wind te laten waaien. Net daarom zijn we bijzonder trots en verheugd om het meerjarenplan 2020 - 2025 voor te stellen. We bouwen verder op de duidelijke krachtlijnen uit ons bestuursakkoord ‘Nieuwe Tijden voor Ieper’:
- Een Ieper dat bruist
- Een Ieper dat onderneemt
- Een bereikbaar Ieper waar iedereen zijn weg vindt
- Een warm Ieper, waar iedereen zijn plaats vindt
- Ieper, een plek waar het goed wonen is
- Een krachtige stad met een bijzondere missie
We maken in het meerjarenplan de koppeling tussen de voorhanden zijnde budgetten én het effectieve beleid dat we graag willen voeren. We geven grif toe dat dit geen gemakkelijke opdracht was. We zijn een nieuw bestuur boordevol plannen en ideeën, maar de financiële realiteit dwingt ons tot keuzes.
Om die moeilijke oefening te maken, lieten we ons bijstaan door deskundigheid van onze administratie, de adviesraden en in het bijzonder de input uit de bewonersbevraging die we begin 2019 organiseerden. Op basis van de bekommernissen en suggesties van de Ieperlingen hebben we prioriteiten gesteld, plannen bijgestuurd, toegevoegd, maar ook geschrapt. Want ook dat moet je als bestuur durven doen.
We zijn er rotsvast van overtuigd dat we slim en duurzaam omgaan met de centen van de Ieperling. Het is een evenwichtig plan met respect voor het eigen karakter van onze stad en elke deelgemeente. We kiezen voor duurzame en doordachte initiatieven die passen in een totaalvisie om Ieper beter te maken voor álle Ieperlingen.
Uit de bevraging bleek alvast dat de Ieperlingen vooral een comfortabele, veilige en propere stad willen. Daarom investeren we volop in het beheer en onderhoud van onze voet- en fietspaden en schakelen we ook een versnelling hoger wat betreft groen en groenonderhoud. Met de te realiseren besparing door het verledden en dimmen van alle openbare straatverlichting kunnen we de Ieperlingen op een duurzame manier terug 24 uur op 24 zichtbaarheid geven.
We maken ook werk van een globaal en doordacht mobiliteits- en parkeerbeleid waar de bereikbaarheid van Ieper en haar deelgemeenten voor iedereen en alle vervoersmiddelen centraal staat. We doen dit op een slimme manier: meten is weten en we volgen nieuwe technologieën op de voet. We zetten Ieper ook algemeen op de digitale snelweg richting smart city.
Er zitten tal van grote infrastructuurprojecten in de pijplijn, zoals de heraanleg van De Leet en omgeving, de vernieuwing van de dorpskernen van Boezinge en Vlamertinge, de herinrichting van de Dikkebusseweg en de Maloulaan, de aanleg van een nieuw voet- en fietspad in de Plumerlaan, de renovatie van de Lakenhallen, een nieuw ontmoetingscentrum in Dikkebus, een kunstenhuis, … Én we investeren ook in nieuwe zwembadinfrastructuur. De staat van het huidig overdekt zwembad noopt ons hier snel werk van te maken.
Ieper blijft een stad om te beleven. We willen mensen prikkelen en overtuigen om meer aan sport te doen, om te proeven van cultuur, om zich te verenigen met lotgenoten en om te genieten van evenementen in het centrum maar ook in onze deelgemeenten. Toerisme en onze musea willen we blijvend koesteren. Ons engagement als Vredesstad nemen we bijzonder ernstig.
We laten ook niemand in de kou staan en zorgen daarom voor betaalbare woningen en renovatie van ons sociaal woonpatrimonium. We gaan de strijd aan tegen (kans)armoede en bouwen onze mobiele sociale dienstverlening verder uit.
Een meerjarenplan is voor ons geen statisch document. Doorheen de jaren zullen nieuwe ontwikkelingen en opportuniteiten ons ertoe brengen dit plan te evalueren en bij te sturen waar nodig. We blijven ook het ingeslagen pad van doorgedreven participatie van de Ieperlingen bewandelen.