Het is mij een bijzonder genoegen in deze informatiecatalogus enkele beschouwingen te kunnen wijden aan het geïndustrialiseerde bouwprocédé, omdat deze nieuwe vormgeving, waarvan het Kijkdorp Knokke-Heist een groots opgezette, verzorgde en boeiende weergave is, een belangrijke stap is op de weg naar de rationalisatie van de woningbouw.
In de wet van 18 juli 1972 houdende goedkeuring van de « Hoofdlijnen van het Plan 1971 -1975 » werden de objectieven inzake huisvesting vastgesteld in functie van een streefcijfer van 55.000 nieuwe woningen en de verbetering van 5.000 bestaande woningen.
Niettegenstaande de belangrijke investeringen, in de overheidssector, inzonderheid tijdens het voorbije jaar en tijdens het lopende dienstjaar, lijdt het geen twijfel dat deze doelstelling nog lang niet werd bereikt. Meer zelfs, op grond van de besluiten van de studies, die de objectieve huisvestingsbehoeften hebben geïnventariseerd, mogen we gerust stellen dat het opdrijven van de productie in de woningbouw een probleem van allereerste orde is.
Een tweede kapitaal huisvestingsprobleem, en dit zal de kandidaat-bouwers en -kopers wellicht nog meer aanspreken, is de ontstellende prijsevolutie.
Zo stegen de bouwmaterialen tijdens het afgelopen decennium met 27 % en de sociale lasten in de bouwsector met 85 %, terwijl de stijging van de globale kostprijs van een particuliere woning op 50 % mag worden geraamd.
Welnu, deze twee hoofdproblemen lagen ongetwijfeld aan de basis van de opzet en de uitwerking van dit Kijkdorp. Het procédé van de geïndustrialiseerde bouw is inderdaad geroepen om in ruime mate bij te dragen tot de oplossing van de problemen inzake kwantiteit en kostenbesparing; denken we maar aan het versneld bouwtempo, de inkrimping van de bouwtijd, de mogelijke drukking van de prijzen, enz.
En ook op kwalitatief vlak werden reeds zulkdanige normen vastgesteld, dat de uitrusting van de geprefabriceerde woningen de nodige waarborgen biedt.
Weliswaar moeten nog tal van hinderpalen worden overwonnen en moet vooral de nog heersende drempelvrees ten overstaan van het geïndustrialiseerde bouwprocédé worden weggenomen. Een tentoonstelling als deze is daartoe het aangewezen middel, omdat ze een confrontatie is tussen constructeurs en publiek, tussen beleid en uitvoering. Uit deze ontmoeting van concepties en wensen kunnen waardevolle gegevens worden geput, die zowel de producenten als de cliëntele moeten ten goede komen.
Daarom feliciteer ik de Nationale Maatschappij voor de Huisvesting van harte met het genomen initiatief en kijk ik met belangstelling uit naar de bevindingen van de ondernemers en de bezoekers van dit Kijkdorp. Want samen met de conclusies van de vorig jaar door de Nationale Landmaatschappij georganiseerde Villagexpo-Limal, zullen de informaties, die hier vandaag worden ingewonnen, het huisvestingsbeleid van morgen mede bepalen.