Sinds haar oprichting door Agoria in 1949, is de missie van Sirris steeds dezelfde gebleven:
ondernemingen in de technologische sector helpen om dankzij innovatie hun concurrentievermogen te vergroten.
“De federatie Agoria groepeert en verdedigt ondernemingen in de technologische industrie. Ze zet zich in voor de toekomst van deze ondernemingen en de bijna 275.000 mensen die ze in dienst hebben. Het collectief centrum Sirris helpt deze zelfde ondernemingen om de juiste technologische keuzes te maken en om innovatie te vertalen in vermarktbare producten en diensten.”
Agoria en Sirris streven dus dezelfde doelstelling na: ten dienste staan van ondernemingen in de technologische sector.Hun nauwe samenwerking – tijdens communicatieacties, door het delen van kennis of in het kader van gemeenschappelijke projecten – is voor deze organisaties een evidentie en een noodzaak.
Een voorbeeld van een vruchtbare samenwerking is het Made Differentactieprogramma dat de twee organisaties in 2012 gestart zijn om productiebedrijven te helpen zich te transformeren tot 'Fabrieken van de Toekomst'. Meer dan 200 Belgische ondernemingen hebben hun transformatieproces al ingezet dankzij dit proces dat kan rekenen op de steun van de Vlaamse en de Waalse overheden. De vier eerste “Factories of the Future” van België werden trouwens in februari 2015 bekroond. Bovendien heeft Made Different zich in 2014 ook opengesteld voor andere sectoren, zoals voeding, textielen hout.
Een ander gemeenschappelijk project van Sirris en Agoria is het heel recente Masterplan Innovatie. Het gaat hier om een praktisch kader dat ondernemingen kunnen gebruiken om inzicht te krijgen in innovatie rond drie assen: ‘factory of the future’, ‘business of the future’ en ‘product of the future’. Concreet betekent het Masterplan Innovatie voor Sirris en Agoria dat ze
aan ondernemingen een gids kunnen bieden om een visie te ontwikkelen dat ondernemingen helpt om hun prioriteiten en acties te definiëren die op het vlak van innovatie moeten worden ondernomen.
Naast deze gemeenschappelijke projecten zijn de beide organisaties ook in hun werking zelf met elkaar verbonden:“Marc Lambotte, CEO van Agoria, zetelt als vicevoorzitter in de raad van bestuur van Sirris. Ikzelf zal vanaf september 2015 de functie van algemeen directeur van Sirris combineren met deze van directeur van het Expertisecentrum Innovatie van Agoria, net zoals mijn voorganger Jos Pinte, die Sirris in juni 2014 verlaten heeft na een loopbaan van meer dan 40 jaar.”
De 140 experts van Sirris helpen dagelijks ondernemingen bij hun technologische uitdagingen, zowel individuele als collectieve. Maar innoveren kan men niet alleen. Eén van onze prioriteiten is dan ook het initiëren en opbouwen van partnerschappen tussen organisaties, collectieve centra, universiteiten en andere spelers van het innovatielandschap in de drie gewesten. Daarom investeert Sirris tijd, energie en geld met de bedoeling het Belgische technologische landschapsteeds beter te laten functioneren voor de bedrijven.
Partnerschappen zoals het initiëren en uitwerken van de ontwikkeling van het strategisch onderzoekscentrum Flanders Make voor de maakindustrie in Vlaanderen, het ondersteunen van de evolutie van de “Pôle d’ingénierie des matériaux” naar de “Manufacturing” uitdagingen in Wallonië of het lanceren van een strategisch platform over de veiligheid van informatie in Brussel… zijn slechts enkele voorbeelden van de in 2014 gelanceerde partnerschappen.
Hun enige streefdoel: ondernemingen van de technologische sector rechtstreeks of onrechtstreeks helpen om dankzij technologische innovatie competitief te zijn of te blijven.
“Innoveren is één van de sleutels tot succes. Onze bedrijven hebben dit goed begrepen. Bij Sirris hebben wij in 2014 niet minder dan 3.000 interventies uitgevoerd bij meer dan 1.500 ondernemingen.”
Terwijl de cijfers stabiel zijn,kunnen we de laatste jaren toch twee grote trends onderscheiden.
Enerzijds de nieuwe belangstelling van ondernemingen voor de productie van kleine series op lokaal niveau – dankzij onder andere de opkomst
van additive manufacturing en flexibele robots – en anderzijds de digitale revolutie in ondernemingen, van de
productie tot de commercialisering van het eindproduct.
Producten die software bevatten, machines die onderling verbonden zijn en een business die almaar meer gedigitaliseerd is… dat is de toekomst waarop onze ondernemingen zich vanaf vandaag moeten voorbereiden. Sirris staat klaar om hen hierbij te helpen met zijn experts, zijn Masterplan Innovatie en zijn vele partners.