De betaalhygiëne tussen ondernemingen onderling (B2B) en tussen overheid en ondernemingen (G2B) gaat er algemeen op vooruit. Dat blijkt uit het betaalrapport dat Graydon opmaakte in samenwerking met UNIZO en UCM. Voor de kmo-bedrijven is dit goed nieuws, want in crisistijden is het cruciaal dat de overheden de ondernemingen zoveel mogelijk zuurstof geven. De slechte leerlingen in de klas zijn de Vlaamse en de Brusselse gemeenschap. Wat betreft de Vlaamse centrumsteden scoren vooral Brugge, Oostende en Mechelen erg zwak.
Na de scherpe terugval van de Graydon betaalindex tijdens het tweede kwartaal 2020 -dus samenvallend met de eerste covidgolf- zien we vanaf het eerste kwartaal 2021 kwartaal na kwartaal een scherpe remonte. Op het einde van het vierde kwartaal 2021 bereikte de betaalindex 104,4 punten: een waarde die vergelijkbaar is met de beste waarden die de Graydon betaalindex bereikte in 2016.
Vanaf het tweede kwartaal 2021 worden er –voor het eerst sinds het begin van onze metingen- systematisch meer dan 70 procent van de facturen die onze Belgische bedrijven aan andere bedrijven (B2B) of aan de overheid (B2G) overmaken binnen de afgesproken termijnen betaald. Het vierde trimester 2021 meten we zelfs 71,59 procent tijdig betaalde facturen. Goed nieuws dus.
Maar toch: einde 2021 worden nog steeds één op tien facturen minstens negentig dagen na vervaldatum en in sommige gevallen helemaal niet gehonoreerd. Dit dient een blijvende bezorgdheid te zijn waarbij moet gestreefd worden naar verdere correctie en verbetering.
Dat dit wel degelijk nog beduidend beter kan, bewijst onder meer de recente evolutie binnen het Brusselse gewest waar einde 2021 ‘slechts’ 7,51% van de aan Brusselse ondernemingen en overheden gerichtte facturen 90 dagen na vervaldatum nog open staan. Met betrekking tot de bedrijven in de provincie Oost-Vlaanderen zien we slechts 4,57% wanbetaligen, in West-Vlaanderen 6,74%. De Graydon betaalindex toont trouwens met 108,8 punten een uitstekende evolutie in zowel Brussel als West-Vlaanderen. In Oost-Vlaanderen scoort het betaalgedrag met 111 punten zelfs een absoluut record.
Niet alleen hebben de bedrijven elke euro nodig aan cash om de post-covid relance te realiseren, bovendien staan vele ondernemingen de komende jaren voor belangrijke transities die ze moeten realiseren met betrekking tot bijvoorbeeld het doorvoeren van circulariteit, het aanpassen van de bedrijvigheid aan de Green Deal doelstellingen en de ermee samengaande ESG-normen.
Bovendien worden onze ondernemingen nu volop geconfornteerd met de schokken met betrekking tot onder meer de energieprijzen, de loonindexeringen, de tekorten aan primaire grondstoffen, de gevolgen van de inval op Oekraïne, ... Op ogenblik van publicatie van dit document worden bijzonder hoge inflatiecijfers genoteerd. Te late
betalingen gekoppeld aan de versnelde inflatie zorgen mee voor substantiële waardeverminderingen van de vorderingen.
KMO’s hebben dus meer dan ooit nood aan een vlotte verkoop naar cashcyclus. Een betaling die vertraging oploopt is hoogstens op papier een inkomst.