De provincie West-Vlaanderen en de vier West-Vlaamse regionale landschappen brengen in een nieuw rapport de typische bijensoorten uit onze provincie in de kijker. Het rapport kwam tot stand in samenwerking met Natuurpunt Studie. In West-Vlaanderen tellen we 230 soorten wilde bijen, waaronder enkele uniek voor Vlaanderen.
Symboolsoorten
Omdat wilde bijen als groep heel divers zijn, geeft het rapport een gezicht aan 15 bijen die typisch zijn voor West-Vlaanderen, zoals de grashommel, de kustbehangersbij en de paardenbloembij. Door deze bijen naar voor te schuiven als symboolsoorten kan er op een wervende en doeltreffende manier gecommuniceerd worden naar het grote publiek, en daar profiteren alle soorten van mee.
Daarnaast biedt het de mogelijkheid om inrichtingen en beheer af te stemmen op deze typisch West-Vlaamse bijensoorten. Hiervoor geeft het rapport voor elk van de 15 symboolsoorten, een beschrijving met tips voor acties en beheer.
Niet alleen bijen, maar ook zweefvliegen, wespen, vlinders en kevers hebben te maken met een enorme afname in soorten en aantallen. Toch zijn ze cruciaal voor onze biodiversiteit (stapelvoedsel), de landbouw (plaagbestrijding) en ons voortbestaan (bestuiving). Zowel voor openbare besturen als voor inwoners, landbouwers, scholen en bedrijven is dit rapport een handig instrument om de juiste acties op zetten en samen het tij te keren.
Kruisbestuiversplan
Dit rapport kadert binnen het West-Vlaams Kruisbestuiversplan dat dit voorjaar gelanceerd werd. Een initiatief van de vier West-Vlaamse regionale landschappen en de Provincie West-Vlaanderen om bijen en insecten in onze provincie een boost geven. Het plan zet in op kennisopbouw, ervaringsuitwisseling, sensibilisering en ondersteuning op het terrein.
De vier West-Vlaamse regionale landschappen rollen een provinciebrede werking rond bijen en insecten uit. Natuurpunt Studie inventariseert de komende twee jaar verder de diversiteit aan wilde bijen in provinciedomeinen. Voor specifieke gemeenten wordt begeleiding op maat voorzien. Intussen zijn 22 gemeenten mee ingestapt als kruisbestuiversgemeente.