Jaarlijks organiseert de Vlaamse overheid, via Stedenbeleid, een wedstrijd om innoverende stadsvernieuwingsprojecten te ondersteunen. Die projecten moeten een hefboomfunctie vervullen voor een welbepaald stadsdeel en de algemene leefkwaliteit van dat stadsdeel wezenlijk verhogen. Eind 2015 was de Stad Brugge een van de laureaten van de toenmalige ‘Oproep Stadsvernieuwing’-prijs met haar projectvoorstel rond Zeebrugge. Voor de opmaak van een revitaliseringsstudie voor Zeebrugge
werd een conceptstudie van 90.000 euro toegekend. De conceptstudie werd ingezet voor de deskundige begeleiding van de uitwerking van de studie. Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 13 juni 2016 om de concrete studieopdracht toe te wijzen aan het team bestaande uit AWB – 51N4 E – Technum – Rebel en Simply Community. Dit team overtuigde onder meer door haar duidelijk plan van aanpak waarbij op innovatieve wijze de specifieke problemen worden aangepakt.
De doelstelling van deze studie is om op lange termijn een visie te ontwikkelen die moet resulteren in een betere band tussen de 4 wijken onderling en hun respectievelijke samenhang met de haven. Dit gekoppeld aan een realistische toekomstvisie voor de stapsgewijze opwaardering van Zeebrugge. De klemtoon ligt duidelijk op visieontwikkeling en deze conceptstudie heeft zeker niet de pretentie om te stellen dat er op korte termijn een wonderoplossing is voor alle problemen of
aandachtspunten. Het schept wel een omvattend toekomstkader om Zeebrugge stelselmatig te transformeren, waardoor logischerwijs ook andere knelpunten (bv. politionele aspecten) minstens zullen verminderen.
De eerste stap binnen deze studie was de grondige analyse van de situatie en het potentieel van het volledige projectgebied. Om dit op een goede manier te doen, moesten de vele plannen en projecten die los van elkaar lopende zijn, samengebracht worden (zeesluis, kustbescherming, oude vismijnsite, aanpak kustbaan,...). Waar mogelijk moest ook gezocht worden naar synergievoordelen tussen geplande en gewenste projecten van private en publieke actoren. Vanuit die analyse werd vervolgens een realistische en geïntegreerde toekomstvisie ontwikkeld, gekoppeld aan een actieplan.
De hoofdconclusie uit deze studie is dat Zeebrugge meer is dan een industriële en logistieke haven. Het heeft nog steeds de potentie om opnieuw een aantrekkelijke plek worden om naast te werken ook te wonen en te vertoeven, om te leven en te beleven. Realistisch gezien is dit een ambitie op lange termijn en deze studie is als het ware een ‘handboek’ voor de komende beleidsperiode(s) om stelselmatig, maar consequent en coherent, initiatieven te nemen in Zeebrugge. Het is ook de basis om de komende jaren voorstellen verder uit te werken op projectniveau.