Voorwoord (Ir. I. Vanden Berghe Voorzitter Raad van bestuur)
Ook voor VITO stond 2020 in het teken van de corona-pandemie. Samen met de rest van de bevolking ging VITO vanaf medio maart 2020 over op grootschalig thuiswerken. De labo’s bleven bemand onder strikte veiligheidsvoorschriften zodat zij hun belangrijk onderzoek veilig konden verderzetten. Deze omschakeling is vlot verlopen met weinig impact op het resultaat van het VITO-onderzoek. De wetenschappelijke output kende immers een ongeziene groei, met 287 SCI-papers en 23 ingediende en 30 toegekende patenten als resultaat.
VITO heeft haar steentje bijgedragen aan de bestrijding van het virus door bij de start beschikbare mondmaskers en persoonlijke beschermingsuitrusting ter beschikking te stellen van ziekenhuizen. Met de steun van de Vlaamse regering heeft VITO de accreditatie bekomen van haar testinfrastructuur voor FFP2/ FFP3-mondmaskers. Hierdoor kunnen Vlaamse producenten van dergelijke mondmaskers nu dicht bij huis geholpen en gecertifieerd worden.
Ook de on-boarding van nieuwe medewerkers ging volledig digitaal met een eigen welkomapp. VITO mocht 96 nieuwe medewerkers verwelkomen in 2020. Hierdoor kwam het totale aantal medewerkers uit op 947 waarvan 17 % buitenlanders, uit 43 verschillende landen. Tevens kon VITO beschikken over een budget van ca. 204MEuro.
Samenwerking in Vlaanderen en internationaal om een duurzame toekomst te realiseren staat centraal in het VITO-onderzoek. Zo is VITO toegetreden tot het Capture-initiatief van de UGent en startte in opdracht van de speerpuntcluster De Blauwe Cluster een innovatief onderzoek naar nieuwe electrolyzers voor de productie van groene waterstof. Dit is een noodzakelijke component in de strijd tegen klimaatopwarming omdat het gevangen CO 2 een nieuw leven geeft als bv. groen methaan. VITO heeft ook klimaatprojecten opgestart o.a. in Afrika en India. Onze aanwezigheid in en samenwerking met China hebben geleid tot een valorisatieproject voor de STORM Energy district controller voor warmtenetten.
We vierden samen met Vlakwa hun 10-jarig bestaan en kregen het project WaterProof toegewezen, een noodzakelijke realisatie om de gevolgen van de klimaatopwarming op de beschikbare waterhoeveelheden in Vlaanderen te helpen remediëren.
Op 18 februari 2020, net voor de eerste lockdown, organiseerde VITO de eerste Clean Vision Summit. Op deze ontmoetingsplaats voor ondernemers, investeerders en VITO-experten mochten we 450 geïnteresseerde bedrijven ontvangen. G-STIC, de jaarlijkse SDG (Sustainable Development Goals)-conferentie samen met 7 andere internationale onderzoeksinstellingen ging in 2020 noodgedwongen digitaal maar met bijna 4 000 aanwezigen uit meer dan 90 landen was het een ongekend succes.
Bij de start van 2021 woedt de corona-pandemie nog volop en zijn de vaccinatiecampagnes van start gegaan. De pandemie en zeker de economische en menselijke gevolgen zullen ons ook in 2021 en nadien nog achtervolgen. Toch blijven we hopen op beterschap en zal VITO met de steun van de Vlaamse regering de economie en de mensen in Vlaanderen nog beter ondersteunen in de toekomst.