Inleiding door Jean de Bethune, Gedeputeerde voor Noord-Zuid-beleid
Wereldburgerschap is een realiteit, geen keuze. We leven allemaal samen op één planeet en we staan voor dezelfde uitdagingen. Iedereen, veraf en dichtbij, nu en in de toekomst, moet de kans krijgen om menswaardig te leven. En daarvoor moet iedereen – en elk beleidsniveau –verantwoordelijkheid nemen. Ook in 2019 nam de Provincie West-Vlaanderen haar verantwoordelijkheid.
2019 was het jaar waarin een einde kwam aan de provinciale inbedding van het federale programma Kleur Bekennen. De Provincie nam de werking van het documentatiecentrum over en de ondersteuning van scholen werd in Klasbakken ingekanteld.
2019 was het jaar waarin de netwerkdag Word Wereldburger, stilaan een traditie, tot een tweedaagse werd uitgebreid. De West-Vlaamse hogescholen organiseerden het jaarlijkse Global Minds-congres en koppelden dat aan de netwerkdag. Een geslaagde samenwerking.
2019 was het jaar waarin de titel Fairtrade Provincie werd verlengd. De keuze om naast de fair trade uit het Globale Zuiden ook korte keten in de speerpunten op te nemen, ligt helemaal in lijn met eerdere keuzes van de Provincie.
2019 was ook het jaar waarin we de ondersteuning voor nieuwkomers richting een vlotte integratie bestendigden. Vroeger gebeurde dit op projectbasis, voortaan is dit structureel ingebed in de werking van het Wereldhuis West-Vlaanderen.
2019 was ook het jaar van de vernieuwing van de reglementen. Stakeholders benadrukken de meerwaarde van de verschillende reglementen en de toegevoegde waarde in het bereiken van doorleefd wereldburgerschap.
In 2019 keurden we ten slotte ook de meerjarenplanning 2020-2025 goed. De komende legislatuur zullen we meer dan 11 miljoen in Wereldburgerschap investeren. Omdat wereldburgerschap geen keuze maar een realiteit is, wil de Provincie haar verantwoordelijkheid, ook financieel, opnemen in het realiseren van dat wereldburgerschap.