In dit themadossier vind je een selectie van bronnen die je de nodige achtergrond geven over het gebruik van authentieke gegevensbronnen in datamanagement. Deze documentatie biedt inzichten in de voordelen, uitdagingen en best practices, zodat je op een geïnformeerde manier kunt bijdragen aan de implementatie en optimalisatie van authentieke gegevensbronnen binnen jouw organisatie.
Een authentieke gegevensbron is de meest volledige, kwalitatief hoogstaande verzameling van gegevens die op elektronische wijze worden bijgehouden. Authentieke gegevensbronnen zijn nuttig of noodzakelijk bij de uitvoering van de taken van algemeen belang waarmee Belgische overheden belast zijn of bij de uitvoering van de verplichtingen die op hen rusten.
Voorbeelden van authentieke gegevensbronnen zijn: Rijksregister (RR), Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO), Kadastrale legger en plannen (CadGIS), Rijksregister der Sociale Zekerheid (RSZ), Leer- en ervaringsbewijzen databank (LED), Gebouwen- en Adressenregister (GRAR), Grootschalig Referentiebestand of Basiskaart Vlaanderen (GRB), Brownfieldconvenanten, Steunzones (VLAIO), Recht van Voorkoop, Inventaris bedrijventerreinen (VLAIO), Vlaamse Hydrografische Atlas (VHA), Vlaams Kadaster Groeipakket, …
De Authentieke Gegevensbronnen wil een katalysator zijn van de digitale en informatie-gedreven overheid. Het streeft daarbij naar de harmonisering van informatie en stelt informatiebronnen ter beschikking met deze kenmerken: Authenticiteit, Interoperabiliteit, Kwaliteit, Openheid, Herbruikbaarheid (vraag niet wat je al weet).
Vlaamse Authentieke gegevensbronnen worden op advies van het stuurorgaan Vlaams Informatie- en ICT-beleid door de Vlaamse regering beslist. Deze procedure wordt opgelegd door het VDI-Decreet (Decreet houdende de oprichting en organisatie van een Vlaamse dienstenintegrator), authentieke gegevensbron: een gegevensbron waarvan de opslag van de gegevens functioneel is opgedeeld overeenkomstig artikel 6/1.