Voor de elfde keer publiceert het INR het jaarverslag over het verloop van de consumptieprijzen.
Dit jaarverslag werd als volgt gestructureerd:
In het eerste deel van het jaarverslag focust het Prijzenobservatorium op de totale inflatie in België en het prijsstijgingstempo van de drie grote productgroepen:
- energiedragers,
- de bewerkte en niet-bewerkte levensmiddelen en ten slotte
- de diensten en industriële, niet-energetische goederen.
Voor elke productgroep wordt eerst de inflatie in België toegelicht, die vervolgens wordt vergeleken met de inflatie voor die productgroep in de voornaamste buurlanden (Duitsland, Frankrijk en Nederland). Het geharmoniseerd indexcijfer der consumptieprijzen (GICP), dat opgesteld wordt conform de Europese methodologie, vormt veruit de belangrijkste gegevensbron voor het verslag. Het GICP wordt maandelijks gepubliceerd door Eurostat volgens de COICOP-classificatie. De analyse werd uitgebreid met detailgegevens van de nationale consumptieprijsindex (voor individuele bewegingen van bepaalde producten of diensten) of met andere statistieken van officiële instanties (Statbel, EC, IMF, …).
In het tweede deel van dit verslag heeft het Prijzenobservatorium de financiële prestaties van de distributienetbeheerders voor elektriciteit en aardgas in België bestudeerd. De distributienettarieven vormen immers een belangrijk bestanddeel van de elektriciteits- en aardgasfactuur voor de consument. In deze analyse wordt onderzocht of er grote regionale verschillen bestaan op het vlak van de financiële prestaties van de distributienetbeheerders (DNB’s) en wordt er bekeken wat er met het resultaat na belastingen gebeurt.
In het derde deel werd een de marktwerking in de aardappelkolom geanalyseerd. Het gaat om een belangrijke economische sector in België, en bovendien werden in de horizontale screening enkele schakels uit deze filière naar voren geschoven omwille van een groter gevaar voor minder goede marktwerking.
In het vierde en laatste deel komt een analyse aan bod over de marktwerking van de vastgoedmakelaars in België. Volgens de Europese Commissie is de graad van reglementering voor vastgoedmakelaars in België relatief hoog, en zou dit een belemmering kunnen zijn voor de goede marktwerking. In deze analyse worden
- de graad voor reglementering,
- de marktkarakteristieken en
- de economische prestaties van de sector
vergeleken met die in onze voornaamste buurlanden.