Begin 2018 betrok het VCM zijn nieuwe kantoren op de Baron Ruzettelaan te Brugge. Maar niet alleen de verhuis was ‘nieuw’. We zorgden in 2018 voor een nieuwe website, maakten een nieuw businessplan 2018-2022 en onze interne communicatiewijze verloopt voortaan via sharepoint. Al deze vernieuwingen zijn onderdeel van een VCM dat met zijn tijd meegaat en zich aanpast aan veranderende werkwijzen en een zich veranderende maatschappij.
Maar terzelfdertijd houdt het VCM vast aan wat voor het VCM en haar leden belangrijk is: mestverwerking voor en door de ganse keten: in het nieuwe businessplan hebben we deze baseline verder afgelijnd en aangescherpt, met oog voor toekomstige evoluties in de mestverwerking, waar nieuwe uitdagingen zoals de vraag tot verduurzaming en transitie naar circulaire economie zich opdringen. Belangrijk is hierbij om het evenwicht te bewaren met wat technisch en economisch haalbaar is hetzij in grootschalige installaties, dan wel op bedrijfsniveau.
Ook nieuw vorig jaar was de eerste editie van ‘de Vlaamse Mestdag’. Deze Vlaamse Mestdag wil als 2-jaarlijks evenement alle actuele kennis rond mestmanagement en -beleid samenbrengen en op een toegankelijke manier aanbieden aan de Vlaamse landbouwer. Met ca 170 deelnemers kwam veel volk over de vloer. Alleen was het aantal landbouwers eerder beperkt. Hopelijk kan de positieve evaluatie van deze eerste editie de landbouwers overhalen om er bij de volgende editie in 2020 wel bij te zijn.
Het project Systemic, dat innovatieve technieken voor nutriëntenrecuperatie uit digestaat wil samenbrengen, was vorig jaar aan zijn 2de werkjaar toe. Vanuit het werkpakket “kennisoverdracht naar EU-outreach installaties” waarvan VCM trekker is, werden in 2018 diverse bijeenkomsten op het Europese terrein georganiseerd waarbij veel info werd uitgewisseld.
En samen met Danone hebben we in ‘18 verder hard ingezet op het WINGS-project. Het proefproject leerde dat recuperatie van mineralen uit rundermest via de stripping-scrubbing techniek haalbaar is, met productie van ammoniumnitraat, maar anderzijds nog te duur blijkt om op bedrijfsschaal te implementeren. Onder andere via een ledenbedrijfsbezoek, een bustrip door Vlaanderen en de publicatie van de brochure ‘Oplossingen voor het mestoverschot in de melkveehouderij’ hebben we de bevindingen van het WINGS-project breed gecommuniceerd. Ook plattelands-tv was erbij.
Er was het voorbije jaar uiteraard nog meer. Het VCM participeerde in tal van projecten en werkgroepen, stond in voor eerstelijnsadviezen en zette zich verder in als onafhankelijk intermediair kenniscentrum voor de mestverwerking in Vlaanderen.