Cijfer van de maand - 41.956 personen ontvingen leefloon of equivalent leefloon in 2021
We zien het aantal (equivalente) leefloners de laatste vijf jaren weer sterk stijgen. In 2021 ontvingen gemiddeld 38.319 inwoners van het Vlaamse Gewest een leefloon en gemiddeld 3.637 personen een equivalent leefloon.
Het leefloon vormt een minimuminkomen voor mensen die niet over voldoende bestaansmiddelen beschikken. Het equivalent leefloon is er voor mensen die niet in aanmerking komen voor het leefloon maar die zich in een vergelijkbare noodsituatie bevinden, zoals bijvoorbeeld vreemdelingen die niet in het bevolkingsregister zijn ingeschreven.
Hierbij gaat het wel degelijk om gemiddelden en niet om het aantal inwoners van een gemeente die in de loop van het vermelde jaar recht gehad hebben op een (equivalent) leefloon, gedurende één of meerdere maanden. Er wordt hier met het maandelijks gemiddelde gewerkt omdat dit een meer realistische weergave is van het aantal leeflonen dat werd uitgekeerd. Want dit aantal ligt doorgaans heel wat groter, zoals blijkt uit de cijfers die POD Maatschappelijke Integratie op hun Barometer voor Maatschappelijke Integratie publiceert.
Nieuw op provincies.incijfers.be
In de kijker - Detailhandel in een nieuw kleedje
Het nieuwe rapport detailhandel beschrijft het winkelaanbod en de evolutie daarvan in je gemeente of provincie. Daarbij kijken we niet alleen naar het aantal winkels, hun oppervlakte en diversiteit, maar bijvoorbeeld ook naar de wijzigende verhouding tussen zelfstandige en ketenwinkels. Nieuw hier is het hoofdstuk over supermarkten.
Naast de winkels, beschrijven we het ruimere handelsaanbod. Handelspanden kunnen immers ook consumentgerichte diensten (kappers, schoonheidssalons, banken…) of horeca herbergen. Panden staan soms ook leeg. Hier behandelen we onder meer de duurtijd van de leegstand.
Ten slotte kijken we naar het type winkelgebied. Zo kan een winkel in een centraal winkelgebied liggen, meestal in de kern van een gemeente. Maar er zijn natuurlijk ook winkels verzameld in een shoppingcenter of verspreid in de gemeente. Daarnaast kan een gemeentebestuur zelf een kernwinkelgebied afbakenen, waar een specifiek beleid wordt gevoerd. Ook hier wordt nagegaan welke panden hierin liggen en hoe dat evolueert.
Al deze en meer gegevens kan je natuurlijk ook vinden in de
vernieuwde databank. In het
dashboard detailhandel zijn bovendien de belangrijkste gegevens samengebracht op een overzichtelijke manier. Ga zeker eens kijken hoe het in je gemeente met detailhandel gesteld is!