In het kader van de modernisering van het hr-beleid en na onderhandelingen met de sociale partners wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het Vlaams personeelsstatuut om de verschillen weg te werken tussen statutaire en contractuele personeelsleden op het vlak van ziekteregeling, met name in de vergoedingsregeling. Door deze maatregel voorziet de Vlaamse Regering voor de statutaire en contractuele personeelsleden in vergelijkbare arbeidsvoorwaarden wat het ziekteverlof betreft. Het bes…
In het kader van de modernisering van het hr-beleid en na onderhandelingen met de sociale partners wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het Vlaams personeelsstatuut om de verschillen weg te werken tussen statutaire en contractuele personeelsleden op het vlak van ziekteregeling, met name in de vergoedingsregeling. Door deze maatregel voorziet de Vlaamse Regering voor de statutaire en contractuele personeelsleden in vergelijkbare arbeidsvoorwaarden wat het ziekteverlof betreft. Het besluit omvat de wijze waarop in het kader van de nieuwe vergoedingsregeling bij ziekte de aanvullende uitkering wordt gefinancierd. Verder worden de voorwaarden voor de doorverwijzing naar de federale medische dienst bevoegd voor de definitieve ongeschiktverklaring van de ambtenaar hervormd. Dit besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.
In het kader van de modernisering van het hr-beleid, en na onderhandelingen met de sociale partners, wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het Vlaams personeelsstatuut voor wat het einde van de tewerkstelling betreft. Bedoeling is de bescherming van contractuele personeelsleden tegen willekeurig ontslag te optimaliseren, door onder meer ontslagvoorwaarden te bepalen en een hoorrecht in te voeren. Daarnaast wordt ook een adviesorgaan ingericht dat op basis van het ontslagdossier advies geeft over de procedure, de ontslagvoorwaarden en de gegrondheid van de ontslagintentie. Er komt ook een motiveringsverplichting voor de lijnmanager, en een uitbreiding van het recht op outplacementbegeleiding voor zowel statutaire als contractuele personeelsleden. Dit besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.
In het kader van de modernisering van het hr-beleid wijzigt de Vlaamse Regering, na onderhandelingen met de sociale partners, opnieuw principieel het Vlaams personeelsstatuut en haar besluit met de regels voor het algemene personeelsbeleid in de diensten van de Vlaamse overheid, voor wat de invulling van gezagsfuncties, het top- en middenkader en het loopbaanbeleid betreft. Via dit besluit verankert de Vlaamse Regering voor de diensten van de Vlaamse overheid de algemene contractuele tewerkstelling. In afwijking voorziet het in de statutaire invulling van gezagsfuncties. Voorts werkt het de drempels weg die vandaag de doorstroom van personeelsleden bemoeilijken en trekt het de principes van contractuele tewerkstelling door naar het top- en middenkader. Dit besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.
De Vlaamse overheid wil zich positioneren als aantrekkelijke werkgever door het belang van prestaties en competenties te laten toenemen en de rol van anciënniteit in de loonvorming minder prominent te maken. Om dit te realiseren, wordt een nieuw beloningskader gecreëerd waarbij aan elke graad een nieuwe salarisschaal gekoppeld wordt. Inschaling verloopt op basis van functierelevante ervaring. Het vernieuwde beloningsbeleid leidt tot een volledige harmonisering van de salarisschalen tussen statutaire en contractuele personeelsleden. Hiervoor werd het Vlaams personeelsstatuut gewijzigd. De Vlaamse Regering wijzigt nu ook principieel de salarisschalen van de agentschapsspecifieke besluiten, volgens dezelfde principes die werden gehanteerd voor de wijziging van de salarisschalen van het Vlaams personeelsstatuut van 13 januari 2006. Dit wijzigingsbesluit wordt voor onderhandelingen voorgelegd aan de sociale partners, daarna wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.
In het kader van de modernisering van het hr-beleid, en na onderhandelingen met de sociale partners, wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het Vlaams personeelsstatuut voor wat het beloningsbeleid en prestatiemanagement binnen de Vlaamse overheid betreft. Prestatiemanagement wordt ingezet als een ontwikkelingsinstrument voor de personeelsleden van de Vlaamse overheid. De Vlaamse overheid wil zich positioneren als aantrekkelijke werkgever door het belang van prestaties en competenties te laten toenemen en de rol van anciënniteit in de loonvorming minder prominent te maken. Er wordt een nieuw beloningskader gecreëerd waarbij aan elke graad een nieuwe salarisschaal gekoppeld wordt. Inschaling verloopt op basis van functierelevante ervaring. Het vernieuwde beloningsbeleid leidt tot een volledige harmonisering van de salarisschalen tussen statutaire en contractuele personeelsleden. Tot slot wordt voorzien dat personeelsleden op vrijwillige basis kunnen opteren om binnen de eigen entiteit tijdelijk een minder belastende of zware functie uit te oefenen. Over dit besluit wordt nog het advies ingewonnen van de Raad van State. De leden van de Vlaamse Regering zullen de nodige initiatieven nemen om de agentschapsspecifieke regeling van de agentschappen waarvoor zij functioneel bevoegd zijn aan te passen aan de nieuwe regeling rond loopbaan en verloning.
In het kader van de modernisering van het hr-beleid, en na onderhandelingen met de sociale partners, wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het Vlaams personeelsstatuut voor wat een aantal specifieke arbeidsvoorwaarden voor de personeelsleden van de Nautische keten van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust betreft. Het gaat om de graden en functies binnen het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust op wie een specifieke bezoldigingsregeling (T-schalen) van toepassing is. De arbeidsvoorwaarden van deze groep van personeelsleden blijven behouden, zoals deze in het Vlaams personeelsstatuut (VPS) waren ingeschreven vóór de verschillende wijzigende besluiten in uitvoering van het modern hr-beleid (5-sporenbeleid). Over dit besluit wordt nog het advies ingewonnen van de Raad van State.
In het kader van de modernisering van het hr-beleid, en na onderhandelingen met de sociale partners, wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het Vlaams personeelsstatuut voor wat het pensioenbeleid betreft. De tweede pensioenpijler voor contractuele personeelsleden van de Vlaamse overheid wordt verder uitgebouwd. Daarnaast gaat de Vlaamse overheid over naar één eenvoudig systeem voor pensioenaanvraag voor alle personeelsleden van de Vlaamse overheid. Dit besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.