Dit GAS-jaarverslag bevat informatie, cijfermateriaal en opmerkingen m.b.t. de afhandeling van alle ontvangen GAS-vaststellingen in de periode van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2021. Belangrijke opmerking is dat bij de opmaak ervan nog niet alle dossiers volledig afgerond zijn en er nog heel wat dossiers lopende zijn.
2021 was een druk en bijzonder jaar. Niet alleen door het hoge aantal dossiers, want met maar liefst 681 GAS-vaststellingen en dus een stijging van 108% t.o.v. vorig jaar (327 GAS-vaststellingen) hebben we het hoogste aantal bereikt sinds de toepassing van GAS in Brugge, maar werden we ook – en daarmee bedoel ik het ganse GAS-team, bestaande uit de behandelend sanctionerend ambtenaar, de GAS-administratie en de GAS-bemiddelaar – geconfronteerd met vele uitdagingen.
Een eerste uitdaging was de integratie en het op maat maken van het nieuwe GAS-programma (GAS.net van de firma Cevi) waarvoor er in 2020 een overheidsopdracht werd uitgeschreven. Dit lijkt eerder banaal, maar in de praktijk heeft dit geleid tot vele uren opleiding, vele vergaderingen en constante bijsturingen.
In het voorjaar werden we geconfronteerd met een volgende uitdaging, nl. de integratie van de ‘Gemeenschapsdienst’ binnen onze GAS-werking.
Een derde en vooral spannende uitdaging was het Beroep dat bij de Politierechtbank werd ingediend. Een primeur voor ons, want tot nu toe was dit nog nooit gebeurd. In het vonnis heeft de politierechter de beslissing van de sanctionerend ambtenaar gevolgd; de GAS-procedure is correct verlopen, de geldboete werd als passend en redelijk beschouwd.
Verder is de inhoudelijke opvolging van de dossiers misschien wel een van de grootste uitdagingen van allemaal. Zoals je kon lezen in het vorige GAS-jaarverslag van 2020 was Corona, maar misschien beter de maatschappelijke gevolgen ervan, ook binnen de GAS-werking duidelijk voelbaar. Helaas blijkt dit in 2021 nog steeds het geval te zijn.
Om nog eens terug te komen op onze cijfers en voor het maken van een ‘top 3’; van de 681 ontvangen GAS-vaststellingen ging het om 434 afval gerelateerde inbreuken (zowel ‘inbreuken op de afvalkalender’, als ‘sluikstorten in of naast afvalrecpiënten of op de openbare weg’), goed voor zo’n 64%. Dit cijfer was de laatste jaren al aan het stijgen en ook dit jaar is dit opnieuw het geval. Op de tweede plaats staat ‘geluidsoverlast of nachtlawaai’ met 149 inbreuken ofwel 22%, gevolgd door 12 inbreuken op het ‘bezitten (en gebruiken) van lachgas’ (2%). Na deze top 3 komen nog 2 andere reglementen aan bod, beiden goed voor 1% van het totaal aantal inbreuken.