Het studiegebied voor de gebiedsvisie omvat het grensoverschrijdende uitgebreide Zwin.
Het studiegebied voor het beheerplan omvat het uitgebreide gewestelijk natuurdomein Het Zwin (Kaart 1.2A).
Samen met de goedkeuring van dit beheerplan, wordt het gewestelijk natuurdomein Het Zwin, dit is inclusief de uitbreiding van het Zwin en de dijken aangewezen als Vlaams Natuurreservaat. Dit zal gebeuren door een ministerieel besluit houdende uitbreiding van het Vlaams Natuurreservaat De Zwinduinen en –polders. De naam van het Vlaams Natuurreservaat wordt Vlaams Natuurreservaat Het Zwin en daarin worden twee deelgebieden onderscheiden 1) Deelgebied De Zwinduinen en – polders en 2) Deelgebied Het Zwin (Kaart 1.2B). Het beheerplan voor het De Zwinduinen en polders werd goedgekeurd op 4 september 2007. In het voorliggende beheerplan wordt in actualisatie hierop het toegankelijkheidsreglement overgenomen in de formulering conform het toegankelijkheidsbesluit van 5 december 2008. Bij goedkeuring van het beheerplan wordt dan één toegankelijkheidsregeling voor het volledige Vlaams natuurreservaat (VNR) Het Zwin van kracht. Als er in het voorliggende beheerplan wordt gesproken over VNR Het Zwin wordt daarmee het uitgebreide gewestelijk natuurdomein Het Zwin bedoeld.
Het gewestelijk natuurdomein het Zwin (Vlaanderen) heeft anno 2010 een totale oppervlakte van 179 ha 71 a 02 ca. Het Nederlandse gedeelte van het huidige Zwin is ongeveer 33 ha groot. Dit brengt de totale oppervlakte van het huidige grensoverschrijdende Zwin op ongeveer 213 ha. De maximale uitbreiding van het Zwin heeft een oppervlakte van ongeveer 123 ha.
De exacte cijfers van het MER Zwin geven volgende oppervlaktes weer voor de uitbreiding (alternatief 1): ongeveer 105 ha op Vlaams grondgebied en 18 ha op Nederlands grondgebied
Het Vlaamse gedeelte van het Zwin (GND) is eigendom van de Vlaamse Overheid en wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos. Dit zal na verwerving ook zo zijn voor de uitbreiding van het Zwin (momenteel is reeds een deel eigendom van de Vlaamse Overheid en een deel is nog in privéhanden).
Het Nederlandse deel van het Zwin is eigendom van het Ministerie van Financiën, meerbepaald het Rijksvastgoed- en Ontwikkelingsbedrijf. De vaste technische adviseur van de RVOB is Rijkswaterstaat (= het uitvoerende agentschap van het ministerie van infrastructuur en milieu). Het gebied is in erfpacht gegeven aan het Zeeuwse Landschap. Het Zeeuwse landschap is dus de beheerder van het gebied. In Nederland is de Provincie Zeeland verantwoordelijk voor de uitvoering van het Natura 2000 beleid (natuurbeschermingswet) in Zeeland en zij staat dus in voor grootschalige inrichtingswerken (Bron: Gert-Jan Buth). De zeewerende aspecten op Vlaams grondgebied zijn onder de bevoegdheid van het Agentschap oor Maritieme Dienstverlening en Kust, afdeling Kust. De bevoegdheid voor de zeewering van het Nederlandse deel berust bij het waterschap Scheldestromen.De nieuwe en oude Hazegraspolderdijk die palen aan het Vlaams Natuurreservaat zijn eigendom van de Oostkustpolders. ANB is vragende partij voor het afsluiten van een samenwerkingsovereenkomst voor het natuurtechnisch beheer van de dijken