In de deel 2 en 3 wordt de problematiek inzake leefbaarheid in de Westhoek - die aanleiding gaf tot dit onder zoek - geschetst. Zowel kwantitatieve als kwalitatieve elementen worden hiervoor gebruikt. Hieruit wordt de doelstelling van het onderzoek verder afgeleid. Om de opbouw van het onderzoek verder te kunnen uitwerken, worden in hoofdstuk 4 enkele belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen en een theoretisch kader geschetst. Ook het ruimtelijke beleidskader waar binnen de leefbaarheidsdiscussie zich situeert, wordt hier kort behandeld. Dit hoofdstuk vormt de achtergrond waarop de ontwikkelingen in de Westhoek geprojecteerd zullen worden.
Deel 5 omschrijft de onderzoeksopzet en de gehanteerde methodische opbouw.
Voor de resultaten van de drie deelonderzoeken verwijzen we naar de desbetreffende drie deelrapporten. De belangrijkste resultaten van deze deelonderzoeken en de inzichten verkregen uit de verzamelde en geanaly seerde gegevens in het opgebouwde databestand Westhoek (bijlage 1) zijn samengevat in deel 6.
De vertaling van de opgebouwde inzichten inzake leefbaarheid van de plattelandskernen in de Westhoek naar het beleid, vindt plaats in deel 7. De consequenties van actuele ontwikkelingen op het vlak van wonen, dorpsbinding en verzorging komen hier aan bod. Op basis van inzichten en informatie uit andere plattelandsgebieden uit West-Europa wordt dit verder aange vuld tot een bredere visie inzake plattelandsvernieuwing. Tot slot wordt stilgestaan bij de rol van de overheid t.a.v. de verschuivende positie van plattelandsgebieden als de Westhoek. Deel 7 wordt afgerond met een korte presentatie van leefbaarheidsprojecten die in aansluiting aan het onder zoek en het Europese 5b-programma in de Westhoek worden gegenereerd.
Dit onderzoeksrapport eindigt met een beschouwing over brede plattelandsvernieuwing voor de Westhoek en een samenvatting van de voornaamste aanbevelingen.