Deze evaluatiestudie bekijkt de opzet, werking en ervaringen met complexe projecten. Het document geeft in hoofdstukken 1 en 2 een omschrijving en stand van zaken van complexe projecten in Vlaanderen. Hoofdstuk 3 omvat een verwerking van antwoorden die zijn verzameld via een enquête bij een groep van betrokken actoren. Tot slot beschrijft het laatste hoofdstuk de conclusies en reflecties op deze antwoorden en koppelt deze terug aan de beschrijving van het instrument in de literatuur.
In West-Vlaanderen betreft dit volgende projecten:
Nautische toegankelijkheid haven Zeebrugge (CP NSZ)
a. Dit complex project wil een nieuwe zeesluis voor toegang tot de achterhaven van Zeebrugge en een nieuwe verbindingsweg voor het scheiden van lokaal verkeer en havenverkeer realiseren en kansen creëren voor de leefbaarheid.
b. Procesverantwoordelijke en initiatiefnemer is dep. MOW, bevoegde overheid is Vlaanderen. Taskforce, overlegplatform gouverneur en kernteam opgericht.
c. Ook dit project bevindt zich sinds juni 2020 in de uitwerkingsfase, na een onderzoeksfase van 3 jaar. Consensus vinden verliep moeizaam o.a. doordat het project reeds een lange voorgeschiedenis heeft. Er is een fasering voor de uitwerkingsfase opgesteld en in het voorjaar 2021 is het geïntegreerd onderzoek lopen
Opwaardering/ aanpassing kanaal Bossuit-Kortrijk (CP KBK)
a. Het complex project ‘Kanaal Bossuit-Kortrijk’ beoogt de creatie van een verbinding tussen Leie en Schelde voor CEMT klasse Va-schepen via aanpassingen kanaal en ontwikkeling van regionaal overslagcentrum.
b. De Vlaamse Waterweg als projectleider en procesverantwoordelijke, Vlaanderen als bevoegde overheid.
c. Na de opstart in 2017 zit dit CP momenteel in de fase van advisering voorontwerp voorkeursbesluit, na bekendmaking synthesenota eind 2020. Hierna kan het openbaar onderzoek starten en hoopt men tegen eind 2021 definitief voorkeursbesluit te ondertekenen.
Binnen dit CP is er veel aandacht voor draagvlakvorming via externe communicatie en veel informatiemomenten.
Kustvisie
a. Het Complex Project Kustvisie heeft als doel een duurzame aanpak uit te werken voor de kustverdediging op lange termijn, rekening houdend met de problematiek van zeespiegelstijgingen die groter zijn dan 80 centimeter over 100 jaar.
b. Dep. MOW is procesverantwoordelijke, Vlaanderen bevoegde overheid
c. Sinds 2018 is er binnen dit CP gestart met de opmaak van de AON. De formulering van de doelstelling is zeer verschillend ten opzichte van andere CP omdat dit CP niet over 1 projectgebied gaat maar over de gehele kustlijn. Het hoge schaalniveau maakte dat de AON niet
eenvoudig op te maken was waardoor veel tijd is gestoken in het formuleren van de doelstellingen, alle aspecten op te nemen, grensoverschrijdende belangen in kaart te brengen en draagvlak te creëren. Er is nog geen duidelijkheid wanneer men met de AON naar publiek en adviesinstanties trekt.